ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin yakınına füze saldırısı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği yakınlarına füzeli saldırı düzenlendiği bildirildi.

K24 - BAĞDAT

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği yakınlarına füzeli saldırı düzenlendiği bildirildi.

K24 Bağdat muhabiri, Bağdat Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği yakınlarına 2 adet füze atıldığını bildirdi.

Muhabirimiz, ABD Büyükelçiliği’nde uyarı sirenlerinin çaldığını aktardı.

Irak'ta, İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları üssüne ABD tarafından düzenlenen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, 31 Aralık’ta Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. 

ABD karşıtı sloganlar atan protestocular, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD elçiliğinin duvarını ateşe vermiş ardından kapısını kırarak elçiliğe girmişti.

SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, 3 Ocak’ta Bağdat Havalimanı yakınında araçlarına düzenlenen füze saldırısıyla öldürülmüşlerdi.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İRAN SALDIRISI

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.

İran, Ayn el-Esed Üssü’nde 80 ABD askerinin öldüğü iddia ederken, ABD ve Irak’tan yapılan resmi açıklamalarda herhangi bir can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.