Erdoğan: Hafter bir lejyoner, arkasında kimlerin olduğu belli

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hafter'in işi çözme derdi yok, tam aksine. Wagner var arkasında, onun arkasında kimlerin olduğu belli. Bunlar lejyonerler” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hafter'in işi çözme derdi yok, tam aksine. Wagner var arkasında, onun arkasında kimlerin olduğu belli. Bunlar lejyonerler” dedi.

Senegal’i ziyaret eden Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesine değinen Erdoğan, “Libya'yı, İdlib'i konuştuk. Neler yapabileceğimizi konuşma fırsatını bulduk” ifadelerini kullandı.

“Libya'da bugünden yarına bu iş çözülür dersek yanlış olur” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dün yapılması gerekli olan toplantılarda yine Hafter geleceğini söylediği - Tunus'a- gelmedi. Moskova'dan da kaçtı. Berlin'de otel odasından saklandı. Hafter'in işi çözmek gibi bir derdi yok. Tam aksine Wagner diye bir güç var arkasında. Bunlar lejyonerler. Abu Dabi yönetiminin parasını sağladığı lejyonerler. Bunlar Hafter'i ayakta tutuyor, kendisi de lejyoner. BMGK'nın tanıdığı Sarrac var bir de. Bunların karşılıklı olarak devam eden mücadelenin siyasi alana dönüşmesi, siyasi alanda da Libya halkının kjendi kaderini belirlemesinin doğru olacağına inanıyoruz.”

“KADDAFİ’YE DE İHANET ETMİŞTİ”

Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e sert sözler yüklenen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Her şeyden önce Hafter bir lejyonerdir. Maaşlı bir askerdir. Bu kişi, Kaddafi döneminde Kaddafi'ye de ihanet etmiş, Kaddafi'nin yanından kaçıp ABD'ye sığınmıştır. Yıllarca ABD'de yaşamış birisidir. Şimdi de burada Abu Dabi yönetiminin vermiş olduğu parasal kaynakla bütün silah, araç, gereç, her şeyi Abdu Dabi yönetimi ve Mısır sağlamaktadır. 

Sarrac BMGK'nın tanıdığı bir lider, bir siyasetçi konumundadır. BMGK'nin tanıdığı bir liderle, dünyada uluslararası camiada kimsenin tanımadığı bir kişiyi yan yana koyabilir miyiz? Mümkün değil. Hafter denilen kişiye de bu noktada konumunu belirleyip oturtmak lazım. Onun resmi ne Libya'da ne uluslararası camiada hiçbir kimliği ve kişiliği yoktur.”

İDLİB

İdlib'den Türkiye’nin sınırlarına doğru bir hareketlenme oldğunu belirten Erdoğan, “Tedbirimizi alıyoruz. Kış orada çok daha şiddetli. Oradaki kardeşlerimizi çadırlara değil de briket barınma yerleri yapalım dedik. onlar süratle yapılıyor. Süreci orada da hassassiyetle takip ediyoruz. Temennimiz İdlib'in barışla sona erdirilmesi” şeklinde konuştu.