Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye ‘idam’ uyarısı

"İdam cezasını uygulamak Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmaz"

Avrupa Konseyi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gündeme gelen ve önceki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parlamentodan idam cezasının geri getirilmesini düşünmelerini isteyeceğini açıklaması üzerine Türkiye’yi uyardı.

Türkiye'nin de üyesi olduğu konseyin sözcüsü Daniel Holtgen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İdam cezasını uygulamak Avrupa Konseyi üyeliği ile bağdaşmaz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabında da yer verilen bir konuşmada "İdam cezası meclisten geçer önüme gelirse imzalarım, Batı'nın ne dediği önemli değil milletimin ne dediği önemli" dedi. Erdoğan zamanlama konusunda bir yorumda bulunmazken, hükümetin teklifi meclise getireceğini ve kendisinin de imzalayacağını söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Ankarayı idam cezası ile ilgili olarak Ağustos ayında uyarmış, bunun Türkiye'nin de imzası olduğu İnsan Haklası Evrensel Beyannamesi'ne aykırı olduğunu söylemişti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da konseyin uyarısına katılarak, Türkiye'yi ‘Avrupa Birliği kapasını çarparak kapatacak' bir adım atmayı düşünmekle eleştirdi. Kurz, Avustura Basın Ajansı'na yaptığı açıklamada "Ölüm cezası tüm dünyada kaldırılması gereken ve Avrupa değerlerine açıklıkla aykırı olan zalim ve insanlık dışı bir ceza türüdür" dedi.