‘Rejim güçleri M5 karayolunun kontrolünü ele geçirdi’

M5 karayolu, Suriye’nin güneyindeki Deraa ile kuzeyindeki Halep kentini birbirine bağlayan stratejik bir hat.

HABER MERKEZİ

Londra merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejiminin Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan M5 karayolunun tamamının kontrolünü 2012 yılından beri ilk defa ele geçirdiğini bildirdi.

HRW’ye göre Rusya ve İran destekli rejim güçleri Halep'in batısında silahlı muhalif güçlerin kontrolündeki bir bölgeyi de ele geçirerek Suriye’nin en önemli karayolu üzerindeki son noktayı da kontrol altına almış oldu.

M5 karayolu, Suriye’nin güneyindeki Deraa ile kuzeyindeki Halep kentini birbirine bağlayan stratejik bir hat.

HRW, Rusya ve Türkiye arasında Suriye'deki durumla ilgili yapılan görüşmelerde kesin bir sonuca ulaşılamamasının ardından insani yardım organizasyonları bölgedeki yüzbinlerce kişinin evlerini terk ederek, iç savaşın başlamasından bu yana en büyük insani krizlerden birinin kapıda olduğu uyarısında bulundu.

BM: İDLİB'DE DAHA FAZLA SİVİL ÖLÜM KABUL EDİLEMEZ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, İdlib'de daha fazla sivil ölümün ve devasa boyutlara ulaşan yerinden edilmelerin kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Özel Temsilci Pedersen'in Sözcüsü Jennifer Fenton, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, "İdlib bölgesindeki milyonlarca sivilin güvenliği ve korunması konusundaki endişeler yadsınamaz. Görülmemiş sayıda sivil, güvenli bir yer bulmak için kaçıyor ve sivil kayıplara ilişkin bilgiler gelmeye devam ediyor" dedi.