Diyarbakırlı iş insanları Erbil’de

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Meclis üyeleri ve Meslek Komite üyelerinden oluşan heyet, Erbil Uluslararası İnşaat Yapı Fuarı’na katılmak için geldikleri başkentte Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Dara Jalil Al Khayat’ı ziyaret etti.

K24 - ERBİL

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ile beraberindeki heyet başkent Erbil’e gelerek, bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Meclis üyeleri ve Meslek Komite üyelerinden oluşan heyet, Erbil Uluslararası İnşaat Yapı Fuarı’na katılmak için geldikleri başkentte Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Dara Jalil Al Khayat’ı ziyaret etti.

DTSO heyetinin ziyaretinden dolayı memnuniyetini dile getiren Al Khayat, “Geçtiğimiz yıl da fuarlara karşılıklı katılım sağlamıştık. İyi bir ticari ilişkimiz var, bu büyük bir önem arz ediyor. Bu yıl piyasa bilindiği üzere geçen yıla oranla biraz daha durgun” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Habur Gümrük kapısında yapılacak modernizasyon çalışmaları ve belki de yeni bir kapının daha açılması iki tarafın da ticari hacmini geliştirecektir. Bazı konularda gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak bizlerin de Merkezi Hükümet nezdinde görüşmeleri var, düzelmesi için elimizden geleni yapacağız.”  

KAYA: DİYARBAKIR - ERBİL UÇAK SEFERLERİ TEKRAR BAŞLAYACAK

Mehmet Kaya, Kürdistan Bölgesi’nde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getirerek, şunları ifade etti:

“Bu görüşmelerin meyvelerini topluyoruz. İlimiz turizm ziyaretçi sayılarında ciddi artışlar oldu. Bunlar bizleri oldukça mutlu ediyor. DTSO Meclis ve Meslek Komite üyeleri ile birlikte burada Bakanlık nezdinde bazı temaslarımız olacak. Yıl sonunda girişimlerimiz sonucunda TOBB ile birlikte yeni Habur’un açılışını planlıyoruz. 1 Mart 2020 itibariyle Diyarbakır - Erbil uçak seferleri tekrar başlayacak. Ayrıca özel bir firma üzerinden Erbil-Diyarbakır-Kıbrıs uçuşlarını da başlatıyoruz. Odamız bünyesinde Diyarbakır’da 27 ülkeye hizmet verecek bir vize merkezi kuruluyor. Bu durumun da ticari ilişkilerimize olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz.”

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye’nin ticari ilişkilerine değinen Kaya, “İki kardeş topluluğun ticaret yaparken vize uygulamasının olması oldukça manidardır. Iraklı vatandaşların Türkiye’ye gelirken vize uygulamasının olması ticari ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir. Vize uygulamasının kaldırılması için 28 Şubat’ta ilimize gelecek olan Dışişleri Bakanımızla bu konuyu görüşeceğiz” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile Diyarbakır arasında yakın zamanda turizm fuarını gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Kaya, “Bu fuarların da ilimizin tanıtımına ciddi katkı sunacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Söz konusu görüşmede konuşan Erbil Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul ise, “Irak Merkezi hükümetinin yanlış politikalarından dolayı zaman zaman ticari ilişkiler olumsuz etkilendi. Bu ziyaretlerin, siyasi olarak alınan bu yanlış kararların düzeltilmesinde etkili olacağınız düşünüyoruz” İfadelerini kullandı.