HDP'li vekillerin tutuklanmasına uluslararası tepki

HDP'li vekillere yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalara dünyadan tepkiler gelmeye başladı.

HDP'li vekillere yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalara dünyadan tepkiler gelmeye başladı.

Almanya: Şaşırtıcı
Almaya'da yapılan açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, gözaltı ve tutuklamalarla ilgili, 'şaşırtıcı' ifadesini kullandı. Der Spiegel’e konuşan, Guck, “Türkiye’de yaşananlar beni şaşırtıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye'de bulunan Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer ise HDP'nin Meclis grubunu ziyaret ederek,"Özellikle şu anki zor durumunuza ilişkin birtakım bilgiler almayı umut ediyorum" dedi. Almanya'dan gelen bir diğer tepki ise Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert'ten geldi. Silbert, gözaltına alınan HDP'li vekillerin adil yargılanması gerektiğini ifade ederek,"Türk hükümetine, HDP yöneticileri ve partinin diğer üyeleri ile ülkedeki tutuklu diğer kişilerin adil şekilde yargılanması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.


AB:Endişe verici
Avrupa Birliği'nde ise ilk tepki AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'den geldi. Mogherini, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer HDP milletvekillerinin gözaltına alınması nedeniyle son derece endişeliyim. Yetkililerle irtibat halindeyiz ve Ankara'daki AB büyükelçileriyle konuştuk" ifadelerini kullandı.


İtalya: Endişeliyiz
İtalya'da, HDP'li vekillere yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni "Bu gece Türkiye’de, Demirtaş ve diğer HDP milletvekillerinin gözaltına alınmış olmasından dolayı endişeliyiz." ifadelerini kullanaraki HDP'li vekillerin haklarına saygı duyulması çağrısında bulundu.


Fransa: Hak ve özgürlüklere saygı duyulmalı
Düzenlediği günlük basın toplantısında, HDP'li vekillerin gözaltına alınıp tutuklanmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, "Fransa, Türkiye'yi hukukun üstünlüğü ile basın özgürlüğü de dahil olmak üzere temel hak ve özgürlüklere saygı duymaya çağırıyor" dedi.

AP'den AB görüşmelerini askıya alma çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri de HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalarla birlikte Türkiye'nin "çizgiyi aştığını" söylerek yaşananları 'saçmalık' olarak niteledi. Piri, Hollanda'da bir radyoda yaptığı konuşmasında, AB'ye  Türkiye ile üyelik müzakerelerini derhal askıya alması çağrısı yaparak, Türkiye'nin hızla diktatörlüğe kaydığını savundu.

Öte yandan AP Başkanı Martin Schulz da, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugünkü gözaltılar, Türkiye'deki siyasal çoğulculukla ilgili korkunç bir işaret" ifadelerini kullandı.

BM: Kabul edilebilirin ötesinde

Birleşmiş Milletler'de ise  BM İnsan Hakları Sözcüsü Ravina Shamdasani'den tapki geldi. Shamdasani darbe girişimi sonrası OHAL'ler ile birlikte uluslararası sözleşmelerin bazı maddelerinin askıya alındığını savunarak, HDP'li vekillerin gözaltına alınıp tutuklanmasına yönelik, "Ancak yetkililerin attıkları adımların kabul edilebilirin ötesine geçmiş olabileceğinden endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD: Derinden rahatsız olduk

ABD Ankara Büyükelçiliği  Twitter resmi hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, "Türk hükümetinin HDP liderlerini ve diğer mv’leri tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost ve müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti." ifadeleri kullanıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Şok edici

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. Yaşanan olaylara bir açıklama ile tepki gösterilen açıklamada, "Gözaltı ve tutuklamalar, Türkiye hükümetinin son dört aydır uyguladığı zalim baskılarının şoke edici bir başka adımıdır. Milletvekillerinin gözaltına alınması, siyasi temsil ve milyonlarca oy kullanan vatandaşın katılımına saldırıdır ve demokratik olma, hukukun egemenliği ve insan hakları temelinde yükselme iddiasında olan her ülkenin temel prensiplerine karşı çıkmaktır." ifadeleri kullanıldı.