3 BİN KM GİTTİ - Bisikletle Türkiye’yi geziyor

Çevre farkındalığını amaçlayan Oben Can Kutay’ın bisikletiyle çıktığı Türkiye turu üçüncü ayını geride bıraktı, Kutay şimdiye kadar 3 bin kilometre yol kat etti.

ANKARA (K24)

Çevre farkındalığını amaçlayan Oben Can Kutay’ın bisikletiyle çıktığı Türkiye turu üçüncü ayını geride bıraktı, Kutay şimdiye kadar 3 bin kilometre yol kat etti.

Bisiklet Gezgini Oben Can Kutay, yaklaşık 1,5 yıl sürecek bisiklet turunun 3’üncü ayını geride bıraktı. Bisikletiyle tüm Türkiye’yi dolaşacak olan Kutay, turuna Orta Anadolu’dan başlamıştı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kent ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalında yükseklisansını tamamlayan Kutay, bisiklet turundaki izlenimlerini ve bisiklet kültürünü K24’e anlattı.

Bisikletin kendisi için bir yaşam tarzı olduğundan söz eden Kutay, şunları söyledi:

“10 yıldır düzenli olarak bisiklet kullanıyorum. Belli bir sürenin ardından bisikleti şehirlerarası yollarda kullanmaya başlayarak, kamp sporunu da tatmaya başladım. Bu merakım, aynı zamanda çocukken izlediğim tur bisikletçilerinden de kaynaklanıyordu, o zamanlar çok hevesleniyordum.”

DOĞAYLA İÇ İÇE

Bisiklet kullanımını araba kullanmaya tercih ettiğini söyleyen Kutay, “Bisikletinizle bir yerden bir başka yere giderken, geçtiğiniz yerleri tanıma şansı yakalıyorsunuz. O yol üzerindeki köyleri ve insanları görmek, hissetmek gerekiyor. Bu da bisikletin yavaş bir araç olmasından ve dolayısıyla bunun doğayla iç içe olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Bisikletin görünürlüğü arttıkça kullanımının da artacağını belirten Kutay, bisiklet kültürü içinse “Bir iletişim aracıdır” yorumunda bulundu. 

“DÜZENLEMELER YAPILMASI GEREKİYOR”

Türkiye’de bisikletçilere çoğu kez yol hakkının tanınmadığını ve bu konuda zorluklar yaşadıklarını sözlerine ekleyen Kutay, yerel yönetimlerin bisiklet yoluyla ilgili çeşitli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini belirtti. 

Ekolojik toplumun en temel ulaşım aracının bisiklet olduğunu da vurgulayan Kutay, bisikletin belli bir yaşa indirgenmemesi gerektiğini ifade etti.

Yolculuğu boyunca 80 yaşındaki bisiklet sürücüleriyle de karşılaştığını belirten Kutay, yaşamın doğada ve Anadolu halkının içerisinde kendini var ettiğini söyledi.

 “UZAK YERLER BİSİKLET KADAR YAKIN”

Kutay, şöyle konuştu:

“ ‘Orada bir köy vardır, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür’ mantığı vardır ya, aslında o köyler uzak değildir. O uzakta olan ve hakikaten şarkılarla anılan yerler hakkında hiçbir şey bilinmemektedir.  Oysa bir bisiklet kadar uzaklıktalar! Bu toprakların insanlarıyla temas içerisinde olmak, onları ve doğayı tanımak adına yıllardır içimde bir istek vardı. Bunun için bir zaman dilimine ihtiyacım vardı. Bu zamanı şimdi ayırabildim.”

İLGİNÇ KARŞILAŞMALAR

Metropollerde sıkışıp kaldığından söz eden Kutay, gezdikçe insanlara yönelik fikirlerinin de değiştiğini sözlerine ekledi.

Gittiği yerlerde hem ilginç hem güzel hem de kötü olaylarla karşılaştığını da ifade eden Kutay, çocukların kendisine çok fazla ilgi gösterdiğini de vurguladı.

84 yaşındaki bir kadınla tanıştığını ve kadının hayatı boyunca ilçe merkezine iki kez gittiğinden söz eden Kutay, insanların yaşadıkları coğrafyanın çok ötesine geçemediklerinden bahsetti.

YAKINLARININ BAKIŞI

Yakınlarının bu duruma nasıl yaklaştığı sorusunu yönelttiğimiz Kutay, “Bir şehirden başka bir şehre gitmeyi insanlar tereddütle karşılıyor. Bu, toplumun bisiklete bakış açısıyla ilgili aslında. Ailem de doğal olarak böyle bir şeyi onaylamıyor. Tabii ki benimle birlikte olanlar var, dayanışma içerisinde olan arkadaşlarım da var. Örneğin kendisi de bisiklet kullanıcısı olan kız arkadaşım, beni en fazla teşvik eden kişidir” dedi.

Kars doğumlu Kutay, nisan ayında Kürt illerini de gezerek, buradaki gözlemlerini Mülkiyeliler Birliği’nin web sitesi için kaleme alacak.