K24 ÖZEL - Prof. Ergil: Kürt kazanımından korkuluyor

Türkiye’nin Kürtlerin Suriye’de kazanım elde etmesinden korktuğunu ve bu kazanımların Türkiye’yi parçalayacağı düşüncesinin hâkim olduğunu belirten Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, “Türkiye, bu korkudan aklını ve ruhunu temizleyemedi” ifadelerini kullandı.

ANKARA (K24)

Türkiye’nin Kürtlerin Suriye’de kazanım elde etmesinden korktuğunu ve bu kazanımların Türkiye’yi parçalayacağı düşüncesinin hâkim olduğunu belirten Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, “Türkiye, bu korkudan aklını ve ruhunu temizleyemedi” ifadelerini kullandı.

Suriye’de silahlı muhaliflerin denetimindeki İdlib bölgesine yapılan operasyonlarla ilgili K24’e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ergil, ABD’nin doğrudan doğruya askeri harekâta müdahil olmayacağını belirterek, “az insani facia”yla işin çözülmesini istediğini söyledi.

ABD’nin Suriye’nin toparlanması için en azından bir dönem daha Esad yönetiminin başta olması gerektiğini bildiğini söyleyen Ergil, Türkiye’nin de böyle düşündüğünü ifade etti.

Rusya ve İran’ın hem askeri hem de siyasi olarak Esad’ı desteklediğini sözlerine ekleyen Ergil, İdlib’in boşaltılması sonrası Suriye’nin yeniden ayağa kaldırılması konusunda ise şu değerlendirmede bulundu:

“Suriye karıştıktan sonra Türkiye, iktidarın kendisine biçtiği role uygun olarak Suriye’ye müdahalede bulundu. Fakat daha sonra burada doğan büyük kargaşa ve güvensizlik ortamı Türkiye’ye yansıdı. Türkiye’ye göçler oldu; militanlar buraya yerleşti ve örgütlendi. Militanların Türkiye’yi güvensiz hale getirecek ilişkiler ağı kurması Türkiye’yi rahatsız etti.”

SİLAHLI GRUPLARA MESAJ

Suriye’deki iktidarsızlıktan yararlanmanın Türkiye’ye yaramayacağının anlaşıldığını vurgulayan Ergil, Türkiye’nin bir süredir, “Esad gitsin, başka bir rejim onun yerini alsın” politikasından vazgeçtiğini söyledi.

İdlib’de 20 bin ila 50 bin civarında silahlı muhalif grubun yer aldığını söyleyen Ergil, “Bu gruplar sadece Suriye hükümetine değil, halka da bir tehdittir. Aynı zamanda bir kısmı Türkiye için de düşmandır” dedi.

Türkiye’nin desteklediği grupların İdlib savaşına katılmamalarını sağlamaya çalışacağını da vurgulayan Prof. Dr. Doğu Ergil, Ankara’nın, “Siz bir şeye karışmayın, biz sizin hayatta kalmanızı sağlayacağız”  mesajı vermesi beklediğini de belirtti.

“TÜRKİYE’NİN KORKUSU”

Ergil, diğer yandan Türkiye’nin Kürtlerin bölgede siyasi bir otonom kurmalarını tehdit olarak algılandığını belirterek şöyle devam etti:

“Suriye dosyası ne kadar renkli olursa olsun Türkiye’nin değişmeyen bir faslı var: O da Kürtlerin orada siyasi bir otonom kurmalarını Türkiye bir tehdit olarak algılıyor. Türk yönetimi ve Türkiye halkı için Kürtlerin kendi adına ülke dışında bile kuracakları herhangi bir düzen, eninde sonunda Türkiye’yi parçalar korkusunu içinde taşıyor.”

Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere müdahil olmasını “kendi güvenliğimi sağlayacağım” tezine dayandırdığını söyleyen Ergil, “Bu tez İran’ın ve Rusya’nın Suriye hükümetine verdiği destekle ne ölçüde gerçekleşecektir, gerçekleşirse sonucu ne olacaktır bilmiyoruz” dedi.

Türkiye’nin Suriye’nin genel yönetimiyle bir sorununun olmadığını, ancak Türkiye’nin Kürt özerk bölgesi kurulursa buna karşı çıkacağını belirten Ergil, “Türkiye’nin büyük korkusu Kürtler siyasi kazanımlar elde etmesi ve bu kazanımların Türkiye’yi etkilemesidir. Dolayısıyla Türkiye’nin parçalanacağından korkuluyor. Bu korkudan Türkiye aklını ve ruhunu temizleyemedi” şeklinde konuştu.