Pentagon: Güvenlik boşluğu DAİŞ’in güçlenmesine neden oluyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon); Irak’taki güvenlik, istikrar, siyasi durum ve DAİŞ gerçekliğiyle ilgili bir rapor yayımladı.

HABER MERKEZİ

Pentagon tarafından hazırlanan raporda, Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde güvenlik boşluğunun DAİŞ’in bir kez daha güçlenmesine neden olduğu belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon); Irak’taki güvenlik, istikrar, siyasi durum ve DAİŞ gerçekliğiyle ilgili bir rapor yayımladı.

Raporda, Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde güvenlik boşluğunun DAİŞ’in bir kez daha güçlenmesine neden olduğu vurgulandı.

Aynı zamanda raporda, Mahmur ve Qereçox Dağı'na çevresindeki bölgelerde, ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’nin DAİŞ mensuplarına karşı Peşmerge Güçleri’yle birlikte çalıştıkları ifade edildi.

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, "Pentagon, 2018 Ulusal Savunma Stratejisi kapsamında, Çin ve Rusya'dan gelen tehditlere karşı koymak üzere kaynakları öncelik sırasına koymak ve tüm kuvvetlerde harbe hazırlığı sağlamak için küresel olarak konuşlu kuvvetlerimizin durumunu gözden geçiriyor” demişti.

Robertson, “Birçok misyon için yaptığımız gibi ABD'nin Uluslararası Güç ve Gözlemciler Misyonundaki kuvvetlerinin durumu da değerlendiriliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Binbaşı Robertson, Pentagon'un bu değerlendirmeleri, ABD içindeki kurumlar ve bu tür yeni ayarlamalardan etkilenecek ülkelerle görüştüğünü de kaydetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Savunma Bakanı Esper, uzun zamandır Ortadoğu'daki askeri varlıkları azaltmayı planlandıklarını ifade ediyordu.

ABD'nin Irak, Suriye, Afganistan ve son olarak da Suudi Arabistan'daki asker ve silahlarının bir kısmını çekmesinin ardından Sina Yarımadası'nın da gündeme gelmesi, Washington'un Ortadoğu'daki stratejisinde önemli bir değişikliğe gittiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.