K24 ÖZEL - Kürt Dili Bayramı online kutlanıyor

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yılki Kürt Dil Bayramı etkinlikleri Kürt Kültür ve Dil Ağı tarafından online gerçekleştiriliyor.

K24 - DİYARBAKIR

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yılki Kürt Dili Bayramı etkinlikleri Kürt Kültür ve Dil Ağı tarafından online gerçekleştiriliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl Kürt Dili Bayramı etkinlikleri farklı bir konsepte gerçekleşiyor.

Edebiyat, sanat ve müzik alanlarında yapılan online etkinlikler Kürt Kültür ve Dil Ağı tarafından organize ediliyor.

Kürt Kültür ve Dil Ağı Sorumlusu Cevahir Sadak Düzgün, bu yıl için planladıkları etkinlikleri gerçekleştiremediklerini, bu nedenle etkinliklerin dijital ortamda yapıldığını söyledi.

K24’e konuşan Düzgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer coronavirüs hastalığı olmasaydı bu yıl İstanbul, Diyarbakır ve Van gibi toplam 13 ilde etkinlikler düzenleyerek Kürt Dil Bayramı’nı kutlayacaktık. Çünkü bu bir bayramdır. Bu çığlık hepimize ulaştı. Bu çığlığa bir yanıt vermek lazım. Bu, varlığımızdır. Birincisi buna nasıl sahip çıkacağız? Bunu belirlemek ve çocuklarımıza öğretmeli, bunu onlara hissettirmemiz lazım ki onlar da bu bayramın farkına varsın.”

Ma Music Akademisi Koordinatörü Şerko Kanîwar, her Kürt’ün dilini geliştirmesi ve bunun için mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

K24’e konuşan Kanîwar, Kürtlerin geliştirmek için 12 ayın 365 gününde çalışmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, şöyle devam etti:

“Bu ülkede Kürt dili yasaklı ve hala anadilde eğitim yok. Üstelik tek dilde ısrar da devam ediyor. Bu nedenle insanlar her günü bir bayram gibi geçirmeli. Konserimde de söylediğim gibi: bu seneki Kürt Dil Bayramı’nın şiarı ‘Bir gün değil 365 gün Kürt dil günü’dür.”