Putin ile Erdoğan, Libya ve İdlib’i görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Türkiye İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Putin görüşmesinde, Libya ve İdlib'deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konuların yanı sıra yeni tip coronavirüsle (Covid-19) mücadelede ve salgın sonrası dönemde atılacak adımlar ile ikili ilişkiler ele alındı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre ise liderler ayrıca, Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100’üncü yıldönümü vesilesiyle tebrikleşti ve karşılıklı faydaya dayalı ortaklığı geliştirme niyetinde olduklarını vurguladı.

Libya'daki durumu etraflıca istişare eden Putin ve Erdoğan, bu ülkede devam eden, çok sayıda can kaybına ve büyük yıkıma yol açan geniş çaplı çatışmalardan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Putin, 19 Ocak tarihli Berlin Uluslararası Konferansı'nda alınan ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2510 sayılı kararıyla kabul edilen kararların yanı sıra krize siyasi çözüm bulmaya yönelik diğer inisiyatifler temelinde en kısa sürede ateşkesin sağlanmasının ve Libyalı taraflar arasında yeniden diyalog kurulmasının önemini vurguladı.

Putin ile Erdoğan'ın gündeminde Suriye'deki mevcut durum da vardı.

Liderler, 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı'nın 5 Mart 2020 tarihli Ek Protokolü de dahil İdlib gerilimi azaltma bölgesine ilişkin Rus-Türk mutabakatlarının uygulanmasına yönelik çabaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Putin ve Erdoğan, Rusya ve Türkiye'nin öncelikli ortak görevlerinin ateşkes sürecinin kontrol edilmesi ve İdlib'de faaliyet yürüten örgütlerin etkisiz hale getirilmesi olduğunu teyit etti.

Tarafların üzerinde durduğu bir diğer konu da yeni tip coronavirüsle mücadele oldu.

Liderler, coronavirüs önlemleri kaldırıldıkça ikili ticari ve ekonomik, kültürel ve insani ilişkilerin kademeli olarak tam kapasiteye ulaştırılmasının önem arz ettiğinin altını çizdi.