Kazimi: Musul'un işgal edilmesi mezhepçi politikaların sonucuydu

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, terör örgütü DAİŞ’in 2014’te Musul’u işgal etmesinin bir tesadüf olmadığını, bunun o dönem izlenen mezhepçi politikaların bir sonucu olduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, terör örgütü DAİŞ’in 2014’te Musul’u işgal etmesinin bir tesadüf olmadığını, bunun o dönem izlenen mezhepçi politikaların bir sonucu olduğunu söyledi.

Kazimi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Musul’un 2014 yılında terör örgütü DAİŞ tarafından işgal edilmesinin "tesadüfi bir olay olmadığını" belirten Kazimi, "DAİŞ olayının bir daha tekrar edilmemesi gerekiyor. DAİŞ, Iraklıların hafızasında artık bir hayalet oldu. Musul'un 2014'teki işgali de tesadüf değildi. Bu durum mezhepçilik, nefret söylemleri ve yolsuzluk içeren bir yönetim sonucunda oluşan büyük bir kırılmaydı" dedi.

Kazimi, kendisine yönelik suikast hazırlıkları olduğuna ilişkin aldığı istihbarat raporlarına rağmen dün Musul'u ziyaret ederek DAİŞ kalıntılarının bulunduğu vilayette bir dizi temaslarda bulunduğunu dile getirdi.

“Olağanüstü şartlarda” Başbakanlık görevini üstlendiğini ve devlet kurumlarının yeniden ayağa kaldırılması için desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kazimi, ülkeyi erken seçime hazırlamak istediğini söyledi.

Kazimi, "Gelecek için herhangi bir siyasi projem yok. Yolsuzluklara karşı savaşın takvimini de biz açıklarız" diye konuştu.

Öte yandan Kazimi, Bağdat ile Washington arasında bugün başlayan müzakerelere ilişkin ise şunları kaydetti:

"Bu, aslında müzakereden ziyada bir diyalog sürecidir. Burada temel önceliğimiz Irak'ın yüksek çıkarları ve egemenliğinin korunması olacaktır. Bu konuda dini merci Ali Sistani, Parlamento ve siyasi grupların görüşlerini de alacağız"