Avrupa'yı felç eden grev bu hafta da devam ediyor

Geçen hafta Çarşamba gününden itibaren greve giden uçak pilotları, dört gün boyunca greve devam etti.

Haber Merkezi- Almanya'da pilotların grev kararı almasıyla birlikte uçak seferlerinde büyük krizler yaşanıyor.

Alman pilot sendikası Cockpit ile 119 bin çalışanı bulunan Lufthansa havayolu şirketi yönetimi arasında, pilotların zam ve emeklilik şarlarının düzeltilmesine yönelik taleplerini içeren, toplu sözleşme görüşmelerinde bir ilerleme olmadığı için, anlaşmazlık yaşanmış ve sendikaya bağlı pilotlar grev kararı almıştı.

300 bin yolcu etkilendi

Geçen hafta Çarşamba gününden itibaren greve giden uçak pilotları, dört gün boyunca greve devam etti. Grev süresince kısa mesafeli uçuşlarda 1700, uzun mesafelilerde de 274 uçuşun iptal edilmesine neden olan ve yaklaşık 300 bin yolcuyu etkileyen grev kararı, Avrupa, Asya ve Türkiye'yi de etkiledi.

Büyük etki yaratan grevin bu hafta da Salı gününden itibaren tekrar başlatılacağı bildirilirken Almanya'da biletleri satılan birçok uçak seferinin akıbeti belirsizlik kazanmaya başladı.

İki günlük grev kararı

5 bin 400 pilotun katılacağı grevin bugün Almanya saati ile 00.01’de başlayacağı, çarşamba günü saat 23.59’a kadar devam edeceği duyuruldu.

Alman pilot sendikası Cockpit'ten yapılan açıklamaya göre grev süresince komşu ülkelere yapılacak olan kısa mesafeli uçuşlar gerçekleştirilemeyecek. Çarşamba günü ise grev nedeniyle Türkiye, ABD ve Uzak Asya olmak üzere uzun mesafeli uçuşlar duracak.

Devam ederse 130 milyon Euro zarar edecek

Cockpit ile Lufthansa yönetimi arasında toplu sözleşme görüşmelerinde bir ilerleme olmadığı için, grevin daha ne kadar devam edeceği belirsizliğini koruyor. Pilot sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde işverenden geriye dönük beş yıllık olarak maaşlara yüzde 3,66, başka bir deyişle toplamda yüzde 22’lik ücret artışı talep ediyor. Lufthansa ise, pilotların istediği zammın yerine getirilmesi durumunda şirketin iflas edeceğini savunuyor.

Havacılık uzmanları Lufthansa’nın pes etmemesi sebebiyle havayolu şirketinin milyonlarca Euro zarara uğradığını savunarak, grevin bir ay sürmesinin şirkete 130 milyon Euroya mal olacağını belirtiyor.

(Kaynak: Amerikaninsesi)