CHP heyeti Diyarbarkır’da: Kürt sorunu Meclis’te çözülür

‘Kürt sorunu TBMM’de çözülür’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kürt meselesinin silahla çözülmediğini yıllardır gördüklerini belirterek, “Şiddetin, gerginliğin olduğu, silahların gölgesinde de farklı bir şey konuşulmuyor. Önce bu gerilimin, şiddetin bitmesi gerekiyor” dedi.

CHP genel merkezinden Diyarbakır’a gelen bir heyet bölgede iki gün süren bir çalışma yaptı. Kürdistan24 televizyonuna konuşan Heyet Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yeni anayasa çalışmaları konusunda, basının susturulduğu, aydınların tutuklandığı OHAL döneminde bir anayasının tartışılacak pozisyonda olmadığını ifade etti.

‘Kandil ile çözülemiyor’

Kürt meselesinin çözümü konusunda öncelikle Türkiye’deki muhatapların çözüm iradelerini ortaya koymaları gerektiğini belirten Ağbaba,  Kandil veya PKK’nin muhatap alınarak bu sorunun çözülmediğini yıllardır gördüklerini söyledi.

‘Kürt sorunu TBMM’de çözülür’

Kürt meselesinin çözümü konusunda Ağbaba, bu sorunun demokrasi temelinde çözülebileceğini dile getirerek; “Bu sorun Türkiye Büyük Millet Meclisinde çözülür diyoruz. Siyasi muhataplarıyla çözülür diyoruz. TBMM’den gizli, farklı şekilde görüşmelerin de bu sorunu çözmeyeceğini düşünüyoruz ve dediğimiz noktaya geldik; Kürt sorununun çözümü demokrasi ile mümkündür diye düşünüyorum.” diye konuştu. Çözüm sürecinin gizli kapılar ardında yapıldığını ifade eden Ağbaba, “o dönemde hem HDP hem de AKP bizi eleştiriyordu. Ama şu an bulunduğumuz noktada bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı. Çözüm sürecinin yanlış olduğu, yanlış başladığı ve yanlış yürütüldüğünü biz söylüyorduk.  Eğer çözüm süreci biterse Türkiye dönülmez yaralar alacağını söylüyorduk, bu gerçeklik ortaya çıktı.” Dedi.

‘Bölge insanı AKP ve HDP’ye tepkili’

Bölge insanın yaşanan olaylardan dolayı Ak Parti ve HDP’ye karşı rıhatsız olduğunu ileri süren Ağbaba “Kimse AKP denen siyasi partiyi burada duymak istemiyor, HDP’de de bir bıkkınlık gelmiş, bir hayal kırıklığı var. CHP burada barışın, huzurun egemen olması için burada daha güçlü olması gerekiryor. Bu sadece bizim ihtiyacımız değil, bölge halkının ihtiyacıdır.” Şeklinde konuştu.

Mahir Yüksel – K24/Diyarbakır