Biden’dan Kürt meselesi yorumu

ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Joe Biden, Kürtlerin Türkiye siyasi sürecine katılması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Joe Biden, Kürtlerin Türkiye siyasi sürecine katılması gerektiğini söyledi.

Kasım ayında yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Joe Biden'ın, ocak ayında yaptığı konuşma medyada yer aldı.

19 Ocak'ta New York Times (NYT) gazetesinin yayın kurulunun tüm Demokrat adaylarla düzenlediği toplantıda konuşan Biden, "Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamentoya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için... Bu iş bir süre iyi gidiyordu" dedi.

“Erdoğan’a karşı tüm siyasetimizi değiştirmeliyiz” diyen Biden, “Kürtlerin Türkiye’nin siyasi sürecine katılması gerektiğini ona (Erdoğan) anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Kürt sorununun devam ettiğini belirten Biden, “Sorun canlı ve henüz çözülmedi” dedi.

ALTUN’DAN TEPKİ

Biden’ın açıklamalarına tepki gösteren Türkiye İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bu ifadeler demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Altun, Biden'ın sözlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın Aralık ayında kullandığı, nitekim bugünlerde medyaya yansıyan ifadeleri Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansımasıdır. Bu ifadeler demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmemektedir.”

CHP’DEN BIDEN’A ELEŞTİRİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Biden'a tepki göstererek "Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. 'Bağımsızlık bizlerin karakteridir.' Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Biden Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin" diye kaydetti.