Türkiye’de kadın ölümleri, kadına şiddet ve tecavüz

Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, 2014’ten bu yana Türkiye'deki cinsiyet eşitsizliği giderek artıyor. Türkiye araştırmanın yapıldığı 142 ülke arasında 125. olmaya devam ediyor.
kurdistan24.net

Azad Altun

K24/Ankara- Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, 2014’ten bu yana Türkiye'deki cinsiyet eşitsizliği giderek artıyor. Türkiye araştırmanın yapıldığı 142 ülke arasında 125. olmaya devam ediyor.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre 2010-2015 yılları arasında 1134 kadın erkekler tarafından öldürülmüş.Son 11 ayda ise 71 kadın tecavüze uğramış, 368 kız çocuğu ise cinsel istismara maruz kalmış. İnsan Hakları Derneği araştırma raporuna göre ise 2014-2015 yılları arasında 244 kadın tecavüze uğramış. Bağımsız İletişim Ağı Bianet’in raporu ise 2015’in son 10 ayında 112 kadının tecavüze maruz kaldığını, 157 kadının ise fuhuşa zorlandığını duyuruyor.

"Kadına şiddetin artmasında siyasetçilerin kullandığı dil önemli"

Bugüne geldiğimizde ise Türkiye’de 1 yıl içerisinde tam 236 kadın ya eski koca ya da sevgilisi tarafından öldürülüyor. Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Sözcüsü Ayşe Ece Kavas’a göre kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün artmasındaki önemli hususlardan bir tanesi siyasetçilerin kullandığı eril ve dışlayıcı dilden kaynaklanıyor. Kavas yargıya çağrıda bulunarak şunları ifade etti: “Türkiye'nin birçok ilinde hem öldürülen kadınların, çocuk istismar davalarının hem de cinsel şiddet davaların hepsini takip ederek, gerçekten adaletli bir yargılama sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ve tabi bu konuda adaletli bir ceza almaları için de mücadele veriyoruz.”

Türkiye 142 ülke arasında 125’inci sırada

Son beş yılda 1134 kadından 227’si İstanbul, 115’i İzmir ve 110’u ise Ankara’da öldürülüyor. İHD’nin 2015-2016 raporuna göre ise Diyarbakır’da 94 kadın öldürülmüş. Raporda ayrıca 26 kadının gözaltında veya cezaevlerinde işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldığı bilgisi de yer alıyor. Çeşitli kadın dernekleri ve kadın platformlarının kadın şiddetiyle ilgili hükümete yönelik eleştirilerini iktidar partisi milletvekili Yahya Akman’a sorduk. Akman daşöyle dile getirdi: “Bir olay yaşandığında, bir kadın herhangi bir şekilde öldürüldüğünde medyada ve çeşitli çevrelerde sanki hükümet bu cinayeti işlemiş gibi lanse ediliyor. Oysa 14 yıllık süreçte kadın tecavüzüne karşı, insan hakları ve kadın hakları konularında çok büyük adımlar attık. Bunların hiçbiri görülmüyor.”

Türkiye’nin Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde 142 ülke arasında 125’inci sırada olmaya devam etmemesi için dernek, platform ve kadın hareketleri içerinse yer alan tüm kadınlar, şiddetin, tacizin ve tecavüzün önüne geçilebilmesinin tek yolunun “amasız” bir şekilde tüm haklarının yasal güvenceye alınması gerektiği görüşünde birleşiyor.