Diyarbakır esnafı dolar tartışmalarına nasıl bakıyor

Ekonomi uzmanları da dövizdeki bu yükseliş sürerse; Türkiye’de, ciddi bir ekonomik krizin yaşanacağı görüşünde.
kurdistan24.net

Sıddık Eren

K24/Diyarbakır- Türkiye’deki Olağanüstü Hal ve Kürt illerindeki şiddet ve çatışmaların devam etmesinin yanında, Türk Lirası da döviz karşında gittikçe değer kaybediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Hükümet yetkilileri olası bir ekonomik krizin önüne geçmek için vatandaşlara Dolar ve Eurolarını Türk lirası ya da altına dönüştürmeleri çağrısında bulunuyor. Diyarbakır’daki Esnaflar ise vatandaşların bu çağrılara uymadığını ve ticaretin büyük oranda döviz üzerinden yapıldığı için buna uymalarının zor olduğunu söylüyor.

İdris Murat Diyarbakır’da altın ustası ve ailece kuyumculuk yapıyorlar. İdris Murat Diyarbakır’daki altıncılığın Sur ilçesinde olduğuna dikkat çekiyor ve yaşanan yasak ve çatışmalı dönemde de bu ilçedeki esnafın büyük zararlara uğradığını, dövizin yükselmesiyle sıkıntılarının katlandığını dile getiriyor.

İdris Murat kendilerine göre Türkiye devlet yetkililerinin çağrılarına uymanın zorluğunu şöyle dile getiriyor: “Dolar yoktur zaten olsa da bozdurulmaz, çünkü dolar almış başını gidiyor, bu hükümetin işi belli olmaz, bozun diyorlar ama bütün alışverişler dolar üzerinden oluyor. Doğal gaz ödemelerinden, beyaz eşyaya, telefona kadar bütün alışverişler dolar üzeri yapılıyor.”

Murat Şenyiğit de 1988’den beri Diyarbakır’da kuyumculuk yapıyor. Şenyiğit altının güvenilir bir yatırım olduğunu söylüyor ancak vatandaşların bu bilinçle yaklaşmadığını söylüyor. Murat Şenyiğit, internet üzerinde döviz alışverişinin de, dövizin yükselmesinde etkili olduğunu belirtiyor ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına uyulmasının faydalı olacağını şu sözlerle dile getiriyor: “Maalesef o çağrıya uyan yok, hatta tersine dolara daha çok yüklenenler var. Ama cumhurbaşkanın söylediği yapılırsa inanıyoruz ki dolar biraz daha tansiyonunu düşürecektir.”

Türkiye’de bir ay içerisinde dolar 3.10’dan 3.50’ye, euro ise 3.35’ten 3.75’e yükseldi. Ekonomi uzmanları da dövizdeki bu yükseliş sürerse; Türkiye’de, ciddi bir ekonomik krizin yaşanacağı görüşünde.