‘Ninova Ovası için de anlaşma sağlansın, Peşmerge geri dönsün’

Kürdistan Bölgesi ile merkezi Irak hükümeti arasında yapılan Şengal Anlaşması’ndan sonra Ninova Ovası halkı, “Benzer bir anlaşmanın bu bölge için de sağlansın ve Peşmerge Güçleri geri dönsün” diyor.

ERBİL (K24) - Kürdistan Bölgesi ile merkezi Irak hükümeti arasında yapılan Şengal Anlaşması’ndan sonra Ninova Ovası halkı, “Benzer bir anlaşmanın bu bölge için de sağlansın ve Peşmerge Güçleri geri dönsün” diyor.

Erbil ile Bağdat arasında cuma günü imzalanan Şengal Anlaşması Ninovalıların da gündeminde.

K24’e konuşan Ninova sakinleri, Peşmerge Güçleri’nin bölgeye geri dönmesini istiyor.

Bir Ninovalı, yapılan anlaşmanın yerinde bir karar olduğunu ifade ederek, bu adımın Başbakan Mesrur Barzani’nin Bağdat’a karşı yürüttüğü görüşmeler neticesinde atıldıını söyledi.

Ninova Ovası sakini, şunları kaydetti:

“Bölge halkı Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesi kapsamında yer alan Kürdistani bölgelere huzurun gelmesi için Peşmerge Güçleri’nin bölgeye dönmesini istiyor. Yerlerinden edilen Şengal, Mahmur, Zummar ve diğer bölgelerdeki siviller bu anlaşma ile yerlerine dönecekler. Bölgede bulunan Ezidi, Hristiyan, Araplar ve diğer milletler bölgenin yeniden DAİŞ gibi teröristlerin eline geçmemesi için 14o’ıncı maddenin uygulamasını istiyor.”

Bir başka Ninova sakini de, yapılan anlaşmayı olumlu karşıladığını ifade ederek, bununla bölgede istikrarın sağlanacağını savundu.

Öte yandan terör örgütü DAİŞ’in yanı sıra bölgede yabancı silahlı grupların varlığının da bölge halkı için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Bölge halkı, bölgenin demografisinin değiştirilememesi ve bölgenin güvenliğinin sağlanması için Peşmerge Güçleri’nin dönmesi gerektiğini vurguluyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırma konusunda anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile Bağdat’ın ortak bir komite kurması kararlaştırılmıştı.