ABD BAE’ye F-35 satışı için harekete geçti

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Eliot Engel, Trump hükûmetinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) içinde F-35 tipi savaş uçakları da bulunan bir silah satışı yapacakları konusunda Kongre'yi resmi olmayan bir biçimde bilgilendirdiğini söyledi.

HABER MERKEZİ - ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Eliot Engel, Trump hükûmetinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) içinde F-35 tipi savaş uçakları da bulunan bir silah satışı yapacakları konusunda Kongre'yi resmi olmayan bir biçimde bilgilendirdiğini söyledi.

Eliot Engel, "Bu teknoloji Körfez'de ordu dengelerini ciddi anlamda değiştirir ve İsrail'in askeri üstünlüğünü etkiler" değerlendirmesinde bulundu.

Engel, "Kongre bu satışı ele alırken statükodaki değişikliğin İsrail'in askeri avantajını riske atmayacağının açıklığa kavuşturulması gerekiyor" dedi. Engel ayrıca "Bu uçakların satışı çok iyi düşünülmeli. Kongre'nin bu satışın tüm etkilerini araştırması gerekiyor. Bu satışı aceleye getirmek kimsenin işine gelmez" diye konuştu.

Reuters'ın haber ajansına göre ABD, 50 F-35'i 10 milyar dolara BAE'ye satmayı planlıyor.

ABD ve BAE'nin satışla ilgili ön anlaşmayı BAE'nin Ulusal Günü 2 Aralık'ta yapmayı planladığı belirtildi.

Reuters'a konuşan Washington'dan kaynaklar, Trump yönetiminin Kongre'ye anlaşmayla ilgili resmi bilgilendirmeyi önümüzdeki günlerde yapmayı planladığını kaydetti.

Resmi bilgilendirmenin ardından Kongre'nin satışı bloke etme seçeneği bulunuyor.

SATIŞ İÇİN ONAY GEREKİYOR

F-35'lerin satışının gerçekleşmesi için Kongre ve Senato'nun onayı gerekiyor. Ancak Kongre'de çoğunlukta olan Demokratlar BAE'nin Yemen savaşındaki rolü nedeniyle silah satışına sıcak bakmıyor. Ayrıca İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü koruyabilmesi açısından da endişeler dile getiriliyor,

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada, böyle bir silah satışına itirazı olmayacağı imasında bulunmuştu. İsrail şimdiye kadar ABD'nin savaş uçaklarının Arap ülkelerine satılmasına karşı çıkıyordu.

Türkiye, geçen sene Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'leri aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı