Başbakan Hollanda'da

Başbakan Mesrur Barzani ve beraberindeki Kürdistan Bölgesi heyeti Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a vardı.

AMSTERDAM (K24) - Başbakan Mesrur Barzani ve beraberindeki Kürdistan Bölgesi heyeti Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a vardı.

K24’e konuşan Kürdistan Bölgesi’nin Avrupa Temsilcisi Dilawer Ajgeyi, Başbakan Mesrur Barzani’nin bu akşam Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşeceğini bildirdi.

Görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile Hollanda arasındaki ilişkilerin konuşalacağını kaydeden Ajgeyi, Başbakan’ın ziyaretinin Kürdistan Bölgesi’nin dış ilişkilerini geliştirmesi kapsamında gerçekleştiğini söyledi.

Ajgeyi, 9’uncu kabinenin programında, dış ilişkileri geliştirmenin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, Hollanda Başbakanı Rutte’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde etkili bir isim olduğunu ifade etti.

Hollanda’nın DAİŞ’le mücadelede Peşmerge’ye destek olan ülkelerden biri olduğunu bildiren Ajgeyi, Hollandalı askeri danışmanların şuanda da Kürdistan Bölgesi’ndeki görevlerini sürdürdüklerini belirtti.

2017’de gerçekleştirilen Kürdistan’ın Bağımsızlığı Referandumu sürecinde Rutte’nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik hava ambargosunu kaldırmak için çaba gösterdiğini belirten Ajgeyi, Avrupa ülkelerinin Kürdistan Bölgesi jeopolitik olarak önemsediklerini ve sanayi, enerji ve tarım gibi alanlarda ilişkilerini gelişmtirmek  istediklerini ifade etti.

Başbakan’ın birkaç Avrupa ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor.

Avrupa ülkelerinin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelecek olan Başbakan’ın, muhattaplarıyla Kürdistan Bölgesi ile Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomi başta olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştrilmesini ele alacağı belirtiliyor.

Başbakan’a eşlik eden heyette Planlama Bakanı Dr. Dara Reşit ve Yatırım Komitesi Başkanı Dr. Muhammed Şükri de yer alıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, ekonomik kalkınma ve yatırım konularından Avrupa ülkelerinin tecrübelerinden faydalanmaya çalıştığını belirtmişti.

Başbakan da Avrupa ülkelerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Avrupalı yatırımcıların Kürdistan’da daha fazla yatırım yapmaları için her türlü kolaylığı sağladıklarını kaydetmişti.