WHO’dan ‘Covid-19 Çin'de ortaya çıkmadı’ iddialarına yanıt
HABER MERKEZİ - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip coronavirüsün (Covid-19) Çin'de ortaya çıkmadığını söylemenin “oldukça spekülatif” olacağını söyledi.
Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından People's Daily gazetesinin Facebook hesabından paylaşılan bir gönderide, Covid-19'un kaynağının Çin'in Wuhan kenti olmadığı iddia edilmişti.
Coronavirüsün dondurulmuş gıdalar yoluyla ülkeye girmiş olabileceği öne sürülmüştü.
Bunun üzerine WHO Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan yaptığı açıklamada, Covid-19’un Çin'de ortaya çıkmadığını söylemenin “oldukça spekülatif” olacağını söyledi.
Ryan, "Hastalığın Çin'de ortaya çıkmadığını söylemek oldukça spekülatif. Araştırmalara, ilk vakaların ortaya çıktığı yerden başlamak gerekir" dedi.
Ayrıca, Çin Bilimler Akademisi, Fudan Üniversitesi ve Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar da, Covid-19 hastalığının 2019 yazında Hindistan'da görüldüğünü savunmuştu.
The Lancet dergisinde ön baskı olarak yayınlanan çalışmada, coronavirüsün Hindistan'da ortaya çıktığı ve Çin'in Wuhan kentine gelmeden önce ve kirli su yoluyla hayvanlardan insanlara bulaştığı iddia edilmişti.
Makalede, "2019'un mayıs ayından haziran ayına kadar, Hindistan ve Pakistan'da görülen sıcak hava dalgası bölgede ciddi bir su krizi yarattı. Meydana gelen su kıtlığı, insanlar ile vahşi hayvanlar arasında etkileşimi artırdı" denildi.
Raporda, Hindistan'ın “kötü hijyen koşulları”, “verimsiz sağlık sistemi”, “tropikal iklimi” ve “genç nüfusunun” coronavirüsünün yayılmasına katkıda bulunduğu ve Covid-19'un temmuz ya da ağustos ayında dolaşıma girdiği öne sürüldü. Çinli araştırmacılar, Hindistan'ın yanı sıra korona virüsünün “kaynağı” olarak Bengladeş, İtalya, ABD, Yunanistan, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Sırbistan'ı da işaret etti.
“RAPOR KUSURLU VE ÖNARGILI'”
Raporu, kusurlu ve önyargılı olduğunu söyleyerek eleştiren Glasgow Üniversitesi'nden David Robertson, yazarların 'mevcut epidemiyolojik verileri de görmezden geldiğini' dile getirdi.
Robertson, "Bu makale, SARS-CoV-2 kavrayışımıza hiçbir şey katmıyor" dedi.