AİHM’den Türkiye’ye mektup mahkûmiyeti

AİHM, yolsuzluktan cezaevinde bulunan Eylem Kaya davasında Türkiye ile ilgili emsal teşkil edebilecek bir mahkûmiyet kararına imza attı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) Türkiye ile ilgili emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. Mahkeme, yolsuzluktan cezaevinde bulunan Eylem Kaya’nın avukatına yazdığı mektuplarının cezaevi yönetimi tarafından okunması sebebiyle Türkiye’yi mahkûm etti. Duvar’ın konuyla ilgili haberinde AİHM, Eylem Kaya’nın avukatı için yazdığı mektupların cezaevi yetkilileri tarafından sistematik bir biçimde okunmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin(AİHS) 8. maddesine aykırılık teşkil ettiğine kanaat getirerek Türkiye’yi davacı Eylem Kaya’ya 300 Euro para cezası ödemesine mahkûm etti. 

Mahkeme, 11 Temmuz 2007 tarihli Eylem Kaya’nın avukatı için kaleme aldığı mektubunun üzerinde ‘Okundu’ mührünü kararına gerekçe olarak gösterirken, kararın diğer tutuklu ve hükümlüler için emsal teşkil edip etmeyeceği ise merak konusu.

Geçtiğimiz günlerde HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’nin diğer tutuklu milletvekillerinin avukatları da benzer durumdan dolayı cezaevi yönetimlerini eleştirmişti.