Diyarbakır'da 1800 yıllık atık su kanalı ortaya çıkarıldı

Diyarbakır'da Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarda atık su kanalı bulundu. Kanalın 6,5 metre uzunluğunda ve 40 santimetre genişliğinde olduğu tespit edildi.
1880 yıllık kanal
1880 yıllık kanal

Diyarbakır'da farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Amida Höyük'te, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

12 kişilik daimi ve 10 kişilik gönüllü ekiple sürdürülen kazıda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı bulundu.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu yılki kazıda bin 800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi ile yaklaşık bin 700 yıllık mezar odaları tespit edildiğini, kazı çalışmalarının sonuna doğru ise yeni bir sürprizle karşılaştıklarını söyledi.

Yıldız, Artuklu Sarayında suyun tahliye edildiği kanalizasyon sistemi denilen atık su kanalı tespit ettiklerini belirterek, "Roma döneminden kalma böyle bir su atık kanalının tespit edilmesi bizim için heyecan verici bir durum. Böylelikle o dönemin kanalının tekniği hakkında bilgi sahibi oluyoruz" dedi.

Kanalın yaklaşık 6,5 metre uzunluğunda, 75 santimetre yüksekliğinde, 40 santimetre genişliğinde olduğunu anlatan İrfan Yıldız, yan duvarları ve zemininin bazalt taşlarla örüldüğünü, üstünün de yine bazalt taşlarla kapatıldığını vurguladı.