ABD: Bağdat Büyükelçiliği kapatılmayacak

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliğinin kapatılmayacağını söyledi.
ABD elçiliği sık sık saldırıların hedefi oluyor
ABD elçiliği sık sık saldırıların hedefi oluyor

HABER MERKEZİ

Russia Today’de yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, son günlerde ABD’nin Bağdat’taki büyükelçilik yerleşkesindeki güçlerinin azaltıldığına dair görüntüleri gördüğünü kaydederek, Bağdat’taki büyükelçiliğin durduğunu ve kapatılmayacağını belirtti.

Irak’la işbirliği ve çalışmalarının devam edeceğini bildiren Schenker, Bağdat’taki ABD güçlerinin azaltılmasının Irak’la ilişkilere hiçbir etkisinin olmayacağını ifade etti.

Schenker, siyasi meseleler, ekonomi ve erken seçimlerle ilgili Iraklı yetkililerle görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ’NİN AÇIKLAMALARI

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Büyükelçilikteki diplomatik personelin geçici olarak azaltılacağı iddialarını doğrularken, bunun çalışmalarını etkilemeyeceğini ve kendisinin görevinin başında olacağını söylemişti.

Büyükelçi Tueller, İran'la artan gerginlik dolayısıyla Büyükelçilikteki görevlilerin sayısında azaltmaya gidileceği iddialarına ilişkin görüntülü mesaj yayımlamıştı.

Tueller, mesajında, "Iraklı bazı arkadaşlar, ABD Bağdat Büyükelçiliğindeki personeli geri çekme ve kaydırma iddialarıyla ilgili benimle iletişime geçti. Kendilerine Büyükelçilikteki normal çalışmalarıma devam edeceğimi bildirdim. Bunu da, ABD’li diplomatlar ve Irak ordusuna eğitimi veren Amerikalı müsteşarların desteğiyle sürdüreceğim" ifadelerini kullanmıştı.

Irak'la önemli ilişkilere sahip olduklarını belirten Tuller, "Personel sayısını azaltmamız buradaki çalışmalarımızı etkilemeyecek" demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, İran'la artan gerginlik dolayısıyla Irak'taki diplomatik personelinin sayısını bir süreliğine azaltacağı iddia edilmişti. 

Amerikan Washington Post gazetesine açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, geçici bir süre Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliğindeki görevlilerin sayısının azaltılacağını belirtmişti.