Araştırma: İtalya’da Covid-19 bir yıl önce vardı

İtalya'da yapılan bilimsel bir araştırma, yeni tip coronavirüsün (Covid-19) Kasım 2019'da zaten İtalya'nın kuzeyinde olduğunu ortaya çıkardı.
İtalya
İtalya

HABER MERKEZİ

İtalya'da yapılan bilimsel bir araştırma, yeni tip coronavirüsün (Covid-19) Kasım 2019'da zaten İtalya'nın kuzeyinde olduğunu ortaya çıkardı.

"Emerging Infectious Diseases" isimli dergide yayımlanan Milano Üniversitesi’nin çalışmasına göre, ülkede resmi ilk Covid-19 vakasının kaydedildiği 21 Şubat 2020'den 3 ay kadar önce "SARS-CoV-2" olarak da bilinen Covid-19’un zaten İtalya’da dolaşımda olduğunu gösterdi.

Söz konusu araştırmaya göre, Milano yakınlarında yaşayan 4 yaşındaki bir çocuktan alınan salgıdan sürüntü (swab) örneğinin, Çin'in Wuhan kentinde patlak veren virüsün erken türüyle yüzde 100 uyum gösterdiği anlaşıldı.

Çocuğun, "öksürük ve burun akıntısı" gibi ilk belirtileri 21 Kasım'da gösterdiği ardından "kusma ve solunum problemleri" sebebiyle acil servise kaldırıldığı belirtildi.

Doktorların ilk teşhislerinde "kızamık" olabileceği şüphesi üzerinde durdukları ancak çocuğa daha sonra yapılan testler neticesinde Covid-19 geçirdiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

İLK DALGADA ÇİN’DEN SONRA EN ÇOK İTALYA ETKİLENDİ

İtalya'da daha önce yapılan bir başka araştırmada da Milano ve Torino kentleri kanalizasyonlarından Aralık 2019 döneminde alınan atık su örneklerinde, Covid-19 izlerine rastlandığı açıklanmıştı.

Covid-19 salgını, ortaya çıktığı Çin'den sonra ilk dalgada en çok İtalya'yı etkiledi.

İtalya'da salgının resmen başladığı 21 Şubat'tan bugüne kadar 23 bin 449 ile en çok can kaybı Lombardiya Bölgesi'nde yaşanmıştı.

Ülkede bugüne kadar toplam 1 milyon 787 bin 147 vaka kaydedilirken, 62 bin 626 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti.