K24 ÖZEL - Adı anılmayanlar: Mülteciler nasıl aşı olacak?

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tüm dünyada aşı seferberliği sürerken, mültecilerin nasıl aşı olacağı gündeme bile gelmiyor.
Mülteciler aşı olabilecek mi?
Mülteciler aşı olabilecek mi?

İSTANBUL (K24)

Türkiye’nin coronavirüsle mücadele için ilk aşı deneyiminin, 10-13 günlük bir hazırlık süresinin ardından 25 Aralık’ta başlaması planlanırken, mültecilerle ilgili aşı daha gündeme bile gelmedi.

Türkiye’nin Çin’le yaptığı anlaşmadan sonra 10 milyon aşının, çift doz olarak ilk etapta 5 milyon kişiye yapılacağı ve aşının sağlık çalışanları, risk grubundakiler gibi kişilere yapılacağı ifade ediliyor. 

K24’e konuşan uluslararası ve Türkiye’deki mülteci dernek ve kurumları, aşı ile ilgili henüz yetkililerle görüşmediklerini, mülteci ve sığınmacıların aşı olması için herhangi bir rapor hazırlamadıklarını belirtiyor.  

AVRUPA İNSANİ YARDIM FONU’NDAN MÜLTECİLER İÇİN AŞI ÇALIŞMASI 

Suriyeli Dernekler Platformu Başkanı ve İstanbul’da özel bir kliniğin sahibi Dr. Mehdi Davud, Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Fonu’nun sığınmacıların aşı olacağını belirtiğini kaydetti:

“İki gün önce Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Fonu’yla görüştük. Bu fon bize Türkiye’de hangi yaş ortalamasına aşı uygulanırsa aynı şekilde mültecilere de uygulanacağını iletti. Şu an Türkiye’de 192 göçmen sağlık merkezi var ve bunlar sadece göçmenlere hizmet veriyor. Eğer Türkiye’ye aşı gelirse ya da aşı uygulanmaya başlarsa sığınmacılar bu sağlık merkezlerinde aşı olabilecekler.”     

Aşı ile ilgili Türkiye’deki yetkililerden henüz bir talep gelmediğini ifade eden Dr. Davud, konuyla ilgili salı günü İstanbul Valisi’yle görüşeceklerini belirterek, “Görüşmede, Türkiye’nin gündeme getirdiği aşıya sığınmacılar için de talepte bulunacağız. Çünkü eğer aşı sadece Türkiye vatandaşlarına uygulanırsa bu sefer salgın sığınmacılar arasında yayılmaya başlar. Türkiye’nin ‘Bu Türk vatandaşıdır bu değildir’ şeklinde ayrım yapmaması lazım. Kesinlikle sığınmacılar ve Türkler arasında hiçbir fark olmamalı” şeklinde konuştu. 

KURUMLAR NE DİYOR?

Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Fatih Gökyıldız, Covid-19’a karşı aşı ile ilgili mülteciler için ekstra bir çalışmalarının olmadığını ifade etti.

Gökyıldız, “Biz Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak mülteciler için aşı çalışması gerçekleştirmedik. Çok yeni olduğu için bundan olabilir. Ama zaten Sağlık Bakanlığı genel olarak herkese yapıyor, mülteciler de bunun içindedir sanırım. Biz mültecilere yönelik salgının başından beri sadece coronavirüs bilgilendirme çalışması gerçekleştirdik” ifadesini kullandı

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Abdullah Resul Demir de mültecilerin Türkiye’deki vatandaşlarla birlikte aşı olacaklarını söyledi. 

Mültecilerin aşı olması konusunda uluslararası kuruluşlar ve Türkiye’deki sağlık kurumlarıyla bir bağlantılarının olmadığını ifade eden Demir, “Aşı nasıl olacak, kimler olacak konusunda henüz net bilgiler olmadığı için bu aşamada biz ‘Mültecilere gidin aşı olun’ diyemeyiz” dedi.

MAZLUMDER: AŞI ÇALIŞMAMIZ YOK

MAZLUMDER Genel Başkanı Ali Öner de coronanavirüse ilişkin çeşitli çalışmalar yaptıklarını fakat bu çalışmaların aşıyla ilgili olmadığını söyledi.

Ali Öner, Covid-19’la ilgili özellikle kişisel durumlarda ikili ilişkiler üzerinde mültecilerle ilgili çalışmalarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

“Salgın sürecinde sağlık ve özellikle hastanelerde sorun yaşayan mültecilerle ilgili çalışmalarımız oluyor. Sorun yaşayanlara yardımcı oluyoruz.  Ama aşı ile ilgili bir çalışmamız olmadı. Çünkü mevcut iktidar aşı konusunda hiç sığınmacılardan bahsetmedi. Aşı yapılmaya başlandığı zaman, 65 yaş üstü kişilerden sonra sıralamada eğer mülteciler yoksa ve göz ardı edilirse o zaman konuşuruz. Ayrıca Suriye, Irak, Afgan ve çok sayıda mülteci çeşitli sorunlarla ilgili bize başvuruyor ama aşı talebiyle ilgili hiç başvuran olmadı.” 

TTB: WMA MÜLTECİLER İÇİN AŞI KARARI ALDI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Dünya Tabipler Birliği’nin (WMA) ekim ayında gerçekleştirdiği toplantıda salgına karşı mültecilerle ilgili birtakım kararlar imzalandığını söyledi:

“Mültecilere aşıların adil ve eşit bir şekilde yapılması gerektiği vurgusu yapıldı. Toplantıda sadece gelişmekte olan ya da fakir ülkeler değil birçok yerdeki mülteciler için aşı konuşuldu. Pandeminin sadece bir ülkede kontrol altına alınamayacağı ve salgına karşı işbirliğine dayalı, küresel bir çabanın gerekliliğine vurgu yapıldı. Aşı için gruplar bilimsel olarak belirtildi. 65 yaş üstü ve Covid-19 geçirmiş kronik hastası olanlar aşı olduktan sonra, sıra toplu yaşayanlara gelecek ve bunların içerisinde mülteciler de var. Antep, Mardin, Urfa gibi şehirlerdeki toplu kamplarda yaşayan mültecilere aşı uygulaması yapılacak.”