Kürt yönetmenin filmine Avrupa’dan birincilik ödülü

Kürt yönetmen Mehmet İsmail Çeçen'in kısa filmi “ŞÎN” 10. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandı.
author_image Mahir Yüksel
kurdistan24.net

DİYARBAKIR (K24)

Film Hasankeyf’i de içeren Ilısu Barajı'nın yapımıyla 199 köyü yutan bir trajedinin öyküsünü anlatıyor. Sular altında kalan köylerde yaşayan babalar çocuklarına, köyleri sular altında kalsa bile mezarlarının yerini değiştirmemelerini vasiyet ediyor. Bu bağlamda bir oğul, bir baba ve bir büyükbabanın trajedisi anlatılıyor.

Filmde üç kuşağın bir arada yaşarken aslında birbirinden ne kadar uzaklaştığı işleniyor ve dedenin vasiyetinin yerine getirilmediği, mezarının başka bir yere taşındığı anlatılıyor. Yönetmen Mehmet İsmail Çeçen, Ilısu Barajı’yla yaşananların sadece Hasankeyf çerçevesinde görüldüğünü ancak Kürtlerin yaşadığı mağduriyeti daha geniş bir perspektifle anlatmak istediğini söylüyor.

K24’e konuşan yönetmen Mehmet İsmail Çeçen, “Ilısu Barajı’nın yapım sürecinde herkesin ilgisi Hasankeyf üzerindeydi. Ama Hasankeyf’in yanında yürek yakan insan hikâyeleri vardı. 199 köy sular altında kaldı ve insanların hatıraları kayboldu. Birçok mezarlık istek üzerine devlet tarafından açılan ihaleler ile başka yerlere taşındı. Birçok mezar da sular altında kaldı. Bir baba oğluna, öldüğü zaman bu köyde defnedilmesini ve ne olursa olsun başka bir yere götürülmemesini vasiyet ediyor. Ama oğlu kendi vicdanı ile vasiyet arasında kalıyor. Babasının mezarının sular altında kalmasına gönlü el vermiyor. Babasının ölümünden sonra tekrar cenazesini görüyor. Ve bir kez daha “YAS” tutuyor” diye konuştu.

Arda Çeçen, filmin başrol oyuncusu. Anlatılan bu insanlık trajedisi Arda’nın gözünden anlatılıyor. Arda çok zor ve ağır koşullarda bu filmi çektiklerini söylese de oyunculuğu çok sevdiğini dile getiriyor.  

Arda Çeçen, “Ben bu filmde oyunculuğa başlarken çok heyecanlıydım. Çok zor şartlar altında çalıştık. Hava çok soğuktu. Ama ben oyunculuğu çok sevdim. Çok ünlü bir oyuncu olmak istiyorum” diyor.

10. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması'nda konusu insan hakları olan 90 kısa film birincilik ödülünü alabilmek için yarıştı. Şîn filmi 90 filmden finale kalan 11 film arasından birinci oldu. Yönetmen İsmail Çeçen, “Birinci olduğumuzu duyduğumuzda verdiğimiz emeğin ödüllendirilmesi bizi çok mutlu etti” diye belirtti:

“Ekim ayında filmimizi yarışma için gönderdik. 90 kısa film yarışmada yer aldı. Bütün filmlerin konusu insan haklarıydı ve yürek yakan hikâyelerden ve mağduriyetlerden bahsediyordu. Filmimizin finale kaldığını öğrendiğimiz zaman ödül alacağımıza olan inancımız daha da arttı. Sonuç olarak da ödülü biz aldık. Böyle bir başarıyı yakaladığımız için çok mutluyuz.”

Bugüne kadar filmleriyle 12 ödül alan Kürt yönetmen Mehmet İsmail Çeçen, yönetmen olarak Kürtlerin yaşadıkları acıları topladığını ve dünya tarafından bilinmesi için bu acıları bir çığlık olarak film aracılığıyla haykırdığını dile getiriyor.