Neçirvan Barzani: PKK Rojava’daki yanlış siyasetinden vazgeçmeli

Barzani, Kürdistan’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların bazı gelişmelere engel olduğunu ancak kendi çözümlerini arama ve öz reformlarını gerçekleştirme anlamında bir fırsat da olabileceğini söyledi.

K24/Erbil- Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların bazı gelişmelere engel olduğunu ancak kendi çözümlerini arama ve öz reformlarını gerçekleştirme anlamında bir fırsat da olabileceğini söyledi.
Duhok Amerikan Üniversitesi tarafından bugün düzenlenen “Kürdistan’ın Bağımsızlığı, Mücadelesi ve Fırsatları” konulu konferansta konuşan Neçirvan Barzani, hükümetinin reformlara yönelik izlediği politikalarından bahsederek “Ne petrole ne de doğal gaza sahip olduğumuz bir politika izlemeliyiz. Bunun için bazı reformlar başlatmak üzere çabalıyoruz. Her ne kadar kolay olmasa da başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.
Başbakan sözlerinin devamında, “İki türlü reform başlatıyoruz. İlk olarak Kalkınma Bakanlığı aracılığıyla dünya bankalarıyla temasa geçerek destek taleplerimizi iletiyoruz. İkinci olarak ise çok katılımlı genel ekonomik reformlara gidiyoruz. Ancak tabii neticelerine bir gecede ulaşmamız mümkün değil. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.


Bağdat ile ilişkiler
Başbakan Neçirvan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar (Bağdat) Kürdistan’ın payına düşen bütçeyle ilgili kararlarını daha öncen vermişler ve asıl sorun her şeyin Bağdat’tan geçilmesi gerektiğine inanılan zihniyetten kaynaklanıyor. Bu da çok tehlikeli bir yaklaşım. Bağdat, sorunların çözümü yerine hataları tekrarlamayı seçiyor.
Kürtler olarak 2003 yılından sonra Irak’ın geleceği için her şeyi yaptık. 12 yıl yıl sonra da şu soruyu sormak istiyorum onca yaptıklarımızdan sonra n konumdayız? Tehlike anında gerektiği vakit resmi daireleri koruması için Peşmergeyi Bağdat’a da gönderdik.


Göçmen ve sığınmacı krizi
Kürdistan Bölgesi’nde tam 1 milyon 800 bin sığınmacı kalıyor. Bununla beraber Musul’u kurtarma operasyonuyla birlikte 60-100 bin arası göçmen yönünü Kürdistan’a çevirdi. Kürdistan’da, göçmenler ayda 1 milyar 400 milyon dinar masraf harcanıyor.
Birleşmiş Milletler, bu sorunun çözümü için Kürdistan ile doğrudan temasa geçmiyor. Bağdat’ta sorumluluktan uzak bir tavır sergiliyor. Kürdistan nüfusu göçmenlerden ötürü yüzde 29 arttı. Bununla beraber su ve elektrik gibi hizmetlerde yaşanan sıkıntılar Kürdistan hükümetinin sırtındaki yükünü ağırlaştırıyor.


“Kürdistan bölgenin huzuru için önemli bir faktör”
Peşmerge, sadece Kürtler için değil bütün dünyanın huzuru adına terörle mücadele ediyor. Biz kürtler insanlığın korunması için önemli bir faktörüz.
Kürdistan, üstlendiği rolle bölgedeki huzurun kaynağını oluşturan bir faktör olduğunu gösterdi ve bölgedeki istikrarın kaynağını oluşturduğunu kanıtladı. Bunu komşularımıza da kanıtladık. Terörle mücadelede ön saflarda yer alıyoruz. Aynı zamanda bölge istikrarında da ön sıralardayız.


Kürdistan’da birlikte yaşam
Kürdistan’daki bu güzel birlikte yaşam tablosuna gelecek olursak yaşamını sürdüren Kürdistan’da Hıristiyanları örnek vermek istiyorum. Hıristiyanların kendine ait derin kültürelleri, renkleri var ve Kürdistan’ı bu kültürleriyle güzelleştiriyorlar. Birlikte yaşama en iyi örneği teşkil ediyorlar.”


Türkiye ile ilişkiler
Konuşmasının bir başka bölümünde Kürdistan hükümetinin Türkiye ile olan ilişkilerine değinen Başbakan, “Türkiye ve diğer komşularımızla iyi ilişkiler içindeyiz. Türkiye ile açık bir ekonomik mutabakatımız var. Türkiye bizim iyi bir komşumuzdur.” dedi.


Şengal
Neçirvan Barzani Şengal ve bölgeye götürülebilen hizmetlere de değindiği konuşmasında, bölgede güvenlik sağlansa da istikrarın henüz tesis edilmediğini belirterek PKK’ye bağlı güçlerin Şengal’den çekilmesini talep etti.
Irak Parlamentosu’ndaki Ezidi Milletvekilinin, Bağdat’ın Şengal’deki PKK güçlerine sağladığı ekonomik desteğe ilişkin sorusunu yanıtlayan Başbakan Barzani, “Irak’ın PKK’ye sağladığı mali yardımı Bağdat ile özellikle konuştuk ve bunun ne Bağdat ne de PKK için çıkar yol olmadığını menfaatleriyle örtüşmediğini savunduk.” şeklinde konuştu.


Batı Kürdistan (Rojava)
Rojava’daki yönetimi elinde bulunduran kesimlerin uyguladığı baskıcı politikalara değinen Başbakan Neçirvan Barzani, özerk yönetimin, kendisi gibi düşünmeyen Kürtlere baskı uygulamasının ve sürekli tutuklamalarının doğru bir yöntem olmadığını kaydetti.
Rojava Kürtlerinin PKK’nin tutsağı haline geldiğini belirten Başbakan, PKK’nin Rojava’daki yanlış siyasetinde ısrar etmesi halinde elde dilen kazanımların kaybedileceğini vurgulayarak “PKK Rojava aracılığıyla meşru olduğunu kanıtlamak istiyor ancak bu yanlış bir yöntemdir. PKK’nin bu yöntemle meşruluk kazanması mümkün değildir.” ifadesini kullandı.