İran: Halep nihai zaferin müjdecisi

İran, 2012’den beri muhaliflerin denetim sağladığı Halep’in neredeyse tamamının hükümetin eline geçmesini zafer olarak görüyor. Cumhurbaşkanı Ruhani Beşar Esad’la telefon görüşmesinde Halep’in geri alınmasını “Nihai zaferin müjdecisidir” dedi.

2012’den beri kontrolü kaybettiği Halep’te tekrar kontrolü eline geçiren Suriye hükümetine başından beri her türlü desteği esirgemeyen İran, muhaliflerin Halep’ten çıkarılmasını büyük bir zafer olarak kutluyor. Başta Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani olmak üzere, İranlı bütün resmi yetkililer ve basın Halep’in hükümetin denetimine girmesini İran’ın da büyük bir zaferi olarak görüyor ve tüm değerlendirmeler İran’ın Suriye hükümetine desteğinin devam edeceği yönünde.

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, telefonla aradığı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı tebrik ederek, “Halep’in geri alınması nihai zaferin müjdecisidir.’ diye konuşurken Savunma Bakanı Hüseyin Deghan da Suriyeli mevkidaşı Fehid Cesim el Fureyij’in İran’ın Halep’in geri alınmasındaki katkılarından dolayı teşekkürlerini kabul etti. İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in kıdemli askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Sefevi de Halep'te elde edilen kazanımların arkasında İran, Rusya ve Hizbullah'ın oluşturduğu koalisyonun yattığını ve çok yakında Musul’un da kurtarılacağını söyledi.

Basın taktik gösteriyor

İranlı diğer yetkililerden de benzer açıklamalar gelirken, İran basını da zafer naralarına eşlik ediyor. Halep’in geri alınmasında İran Devrim Muhafızları’nın rolünü öne çıkaran basın, bir taraftan Devrim Muhafızları’nın kullandığı taktiklere övgüler diziyor, diğer taraftın Halep’in geri alınmasının bölgedeki güç dengeleri üzerinde yapacağı etkiyi değerlendiriyor. Halep operasyonunun taktik boyutunu da değerlendiren basın, Halep’te uygulanan taktiği ‘Sürekli yenilenen küçük birliklerle sürekli operasyon’ olarak formüle ediliyor.

Esad yönetimini destekleyen güçler

İran, Suriye’de kitlesel protestoların silahlı kalkışmaya evirilmesinden beri hükümete desteğini sürdürdü. Savaşın başladığı ilk zamanlarda ordu kuvvetlerinin muhalifler karşısında zorlanmasıyla birlikte, önce askeri danışmanlar, ardından da kendi milis güçlerini Suriye’ye göndererek Suriye iç savaşına dâhil oldu. Bunların yanı sıra, Lübnanlı Hizbullah militanları ile Irak, Afganistan ve Pakistan’dan getirilen Şii milisler, bine yakın Iraklı Şiilerden oluşan Harekat el Nuceba, Suriye’de yaşayan Filistinli mültecilerden oluşan Liva el Kudüs ve benzer oluşumlar da Suriye iç savaşında ordu ile birlikte savaşan güçler.