AB liderleri Türkiye’nin AB’ye üyeliğini konuşmadı

Sonuçlanan AB liderler zirvesinden Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri gündeme alınmazken Türkiye’yle imzalanan mültecilerin geri iadesi anlaşması tartışılan temel konulardan biriydi.

Avrupa Birliği(AB)  ülkeleri liderler toplantısı sonuçlandı. Avrupa Parlamentosunun "Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması” yönündeki tavsiye kararının gündeme gelmediği toplantıda Göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Suriye ve Brexit konuları temel gündem maddeleriydi.Toplantının sonuç bildirgesinde, 18 Mart’ta AB ile Türkiye arasında imzalanan mültecilerin geri iadesi mutabakatına bağlılık yinelenerek, anlaşmanın tüm unsurlarıyla uygulanmasının öneminin altı çizildi.

Kıbrıs meselesinin de yoğun olarak tartışıldığı toplantıda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis Kıbrıs’ın birleşmesi konusunda gelinen son aşama hakkında liderlere bilgi verirken, Sonuç bildirgesinde AB’nin 12 Ocak 2017'de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazır olduğu belirtildi.