Irak ordusunun 100. kuruluş yıldönümü: Kürtlerin hafızasına kazınan kötü anılar

Irak ordusu
Irak ordusu

ERBİL (K24)

Irak, ordusunun 100. kuruluş yıldönümünü kutlarken, Kürtlerin söz konusu orduyla Enfal Soykırımı’ndan en son Kerkük’ün işgaline kadar bir dizi kötü anıları bulunuyor.

Irak ordusu 6 Ocak 1921’de kuruldu. Kuruluşunda Kürtler de yer aldı. Irak Hava Kuvvetleri 1931, Deniz Kuvvetleri ise1937’de kuruldu.

1980’lere gelindiğinde Irak ordusu, İran-Irak Savaşı döneminde bölgenin en güçlü ordusu konumundaydı.

Dünyanın en güçlü orduları arasında ise 4’üncü sıradaydı. O dönem bir milyonu aşkın askerin bulunduğu Irak ordusu bünyesinde, kara ve hava gücünün yanı sıra 7 kolordu, yüzlerce uçak ve modern zırhlı araçlar vardı.

Irak ordusu, 8 yıl süren savaşın ardından İran’ı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 598 sayılı kararını kabul etmeye zorlamıştı. Bu karar iki ülke arasındaki uzun savaşa son vermişti.

ABD’nin Irak’a müdahalesi ve Nisan 2003’te diktatör Saddam Hüseyin rejiminin düşmesinin ardından, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'in orduyu dağıtma kararı alması, Irak ordusunun sahip olduğu son güç kalesini parçaladı.

Irak bu savaştan galip çıkmış gibi görünürken, Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in 2 Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etmesi ve özellikle ABD’nin 30 ülkeyle birlikte 1991’de Irak’ı Kuveyt’ten çıkararak savaş başlatmasıyla birlikte tüm dengeler tersine döndü.

Bu gelişmeler Irak ordusunu, bölge orduları arasındaki güç dengesini etkileme konumundan çıkardı.

Irak ordusu 1961’den 2003’e kadar hemen her zaman Kürtlerin özgürlük mücadelesini bastırmaya çalıştı.

16 Mart 1988'de Halepçe'de düzenlediği kimyasal saldırı binlerce insanın ölümüne neden olurken, insanlık tarihinde sivilleri hedef alan en büyük kimyasal saldırı olarak yerini aldı.

Irak ordusu, Iraklı siyasi tarafların siyasi, mezhepsel çıkarlarını koruma kapsamında en son 16 Ekim 2017’de Kerkük ve diğer Kürdistan idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeleri işgal etti.