Araştırma: Covid-19 beyne zarar veriyor mu?

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınının beyin dokusuna zarar vermek için doğrudan istila etmesine gerek olmadığı tespit edildi.

HABER MERKEZİ

Araştırmacılar, Covid-19'dan hayatını kaybeden 19 hastanın beyinlerinde yaptıkları incelemede, özellikle virüse karşı oldukça duyarlı olduğu düşünülen bölgelere odaklandı. Yani koku alma duyusunu kontrol eden koku soğanı ve nefes alma ile kalp atış hızını kontrol eden beyin sapına.

14 hastada bu bölgelerden biri veya her ikisinde de hasarlı kan damarları görüldü. Bazıları pıhtılaşmış ve bazıları ise sızıntı yapıyordu. Sızıntısı olan alanların vücudun bağışıklık tepkisinden kaynaklanan iltihaplanma ile çevrili olduğu anlaşıldı.

Öte yandan The New England Journal of Medicine'e göre araştırmacılar virüse dair hiçbir iz göremedi. Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü'nden Dr. Avindra Nath, konuyla ilgili açıklamasında "Çok şaşırdık" ifadesini kullandı.

Ekibinin gördüğü hasarın genellikle felç ve nöro-inflamatuar hastalıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Nath, "Şimdiye kadar olan sonuçlarımıza göre hasar SARS-CoV-2 virüsünün doğrudan beyne bulaşmasından kaynaklanmıyor" şeklinde konuştu.

Doktor, gelecekte Covid-19'un beynin kan damarlarına nasıl zarar verdiğini ve bunun hastalarda görülen kısa ve uzun vadeli semptomların bazılarını üretip üretmediğini incelemeyi planladıklarını dile getirdi. (Kaynak: Euronews)