SOHR: DAİŞ’i yeniden diriltmek isteyenler var

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Genel Müdürü Rami Abdurrahman, Suriye’de terör örgütü DAİŞ'i yeniden diriltmek isteyenlerin var olduğunu söyledi.
Rami Abdurrahman
Rami Abdurrahman

ERBİL (K24)

K24 haber bültenine bağlanan SOHR Genel Müdürü Rami Abdurrahman, İsrail’in son günlerde Suriye’nin Deyr ez-Zor bölgesinde İran’ın destek verdiği silahlı milislere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarını ve Afrin’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Rami Abdurrahman, “İran’ın Suriye’de desteklediği Pakistan ve Afganistanlı  milisler İsrail hava saldırısından sonra Deyr ez-Zor’daki yerlerini değiştirdiler. Zaten çok sayıda milis bu saldırılar sonucu öldürüldü” dedi.

SOHR Genel Müdürü Abdurrahman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deyr ez-Zor'a bağlı Meyadin ve Elbukemal ilçeleri İran güçlerinin kontrolündedir. Buralarda Suriye rejim güçleri çok az. Rejim sadece isim olarak formalite icabı bulunuyor. Bu bölgelerde en fazla İran kuvvetleri var. Rusya Irak ve Suriye sınırlarına 5’inci Kuvvet Gücünü yerleştirdiği zaman bu bölgelerin Şam rejimine teslim edilmesi için bu milisleri ikna edemedi.” 

Bu bölgelerde terör örgütü DAİŞ’in yeniden hareketlenmesine yönelik açıklamalar kaydeden Rami Abdurrahman şunları kaydetti: 

“Bazı taraflar DAİŞ'in yeniden hareketlenmesini istiyorlar.  Zaten örgütün bazı mensupları bu bölgelerde varlar. Bu bölgelerdeki İran güçlerini bir kez daha zayıflatmak için geçtiğimiz yaz ortasında İsrail, Rusya ve ABD arasında bir anlaşma yapıldı. Tahran ile Beyrut arasındaki yolu kesmek için bir operasyon planladılar. Ama bu operasyon başarısızlıkla sonuçlandı. Rusya da, İran'a güçlerini bu bölgelerden çekmesi için baskı yaptı o da başarılı olamadı. İsrail de şuan saldırıları gerçekleştiriyor. Bazı taraflar DAİŞ’i yeniden diriltmek istiyorlar. İran da Elbukemal ve çevresinden çıkmak istemiyor.”

AFRİN’DEKİ HAK İHLALLERİ

Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların kontrolünde bulunan Rojava’nın Afrin kentinde yaşananlara ilişkin ise SOHR Genel Müdürü Abdurrahman şunları söyledi.

“Türkiye’nin destek verdiği silahlı gruplar tarafından Afrin’de insan hakları ihlalleri günlük olarak işleniyor. Bu silahlı gruplar o bölgelerde gizli hapishaneler kuruyorlar. Afrinlilerin çoğu Halep’in kuzeyine göç ettiler.  Söyleyebilirim ki; bu silahlı kişiler günlük olarak taciz ve hak ihlallerini işliyorlar. Afrin’de hak ihlalleri ve suistimaller devam ediyor. Suriye örgütleri dışında hiç kimse bu ihlallerden bahsetmiyor.” 

Son olarak Abdurrahman, Suriye rejiminin Şehba'daki Kürtleri tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.