Lavrov: ABD, Kürtleri Şam ile diyalog kurmaktan vazgeçiriyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD, Kürtleri Şam ile diyalog kurmaktan vazgeçiriyor” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

HABER MERKEZİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova'da basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, Yunanistan ile Türkiye’nin deniz yetki alanlarının ele alınacağı istikşafi görüşmelerinin yeniden başlatılacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ocak sonunda görüşmek için anlaştığını duydum. Bunun, bunun gibi sorunları tartışmak ve çözüme ulaştırmak için çok doğru bir format olduğunu düşünüyorum. Hiç kimse Doğu Akdeniz’de güç kullanılmasını istemiyor. Bize gelecek olursam, eğer herhangi bir şekilde yararlı olabileceksek, eğer söz konusu anlaşmazlıkların tarafları olan ülkelerle iyi ilişkilerimizi kullanabileceksek, istenmesi halinde yardımcı olmaya hazır olacağız” dedi.

ABD’YE ELEŞTİRİ

ABD’nin Suriye politikasını eleştiren Lavrov, şunları kaydetti:

“ABD bir yandan çeşitli yaptırımlar ile Suriye’ye insani yardım kapsamına giren ürünlerin dahi gönderimine engel oluyor bir yandan da Fırat Nehri’nin doğusunda küçük sayılmayacak bir alanı işgal etmiş durumda. Suriye petrolünü, Suriye’nin ulusal zenginliklerini acımadan sömürüyor, bunların kaçakçılığını yapıyor, bunları satarak karşılığında alınan parayı Kürt gruplar dahil, himayesindeki adamlarını desteklemek için kullanıyor. Kürtleri Şam ile diyalog kurmaktan vazgeçiriyor, ayrılıkçı hareketleri teşvik ediyor. Bu tabii ki bildiğiniz gibi Türkiye’de de büyük sorunlara yol açıyor. Fakat en mühimi bunlar, ne Amerikalılar ne de müttefiklerinin davet edildiği Suriye topraklarında yaşanıyor.”

“ABD İLE İLETİŞİM İÇİNDEYİZ”

Sergey Lavrov, Suriye’de ABD ile iletişim halinde olduklarını ifade ederek, “Bu onların, oradaki (Suriye’deki) varlığını meşru olarak tanıdığımız anlamına gelmiyor; bunu, onların belli bir çerçeve içinde faaliyet göstermesi gerektiğinden yapıyoruz. Onları oradan dışarı süremeyiz, zira onlarla çatışma içine girmeyeceğiz. Ancak orada oldukları için, çatışmayı önleme adına, belirli kurallara uymaları adına onlarla diyalog kuruyoruz. Bunun yanında Suriye hükümetine ait noktalara karşı güç kullanmalarının kabul edilemez olduğunu sert bir biçimde onlara söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“RUSYA’NIN KARABAĞ’I TANIMA GİBİ BİR DÜŞÜNCESİ YOK”

"Karabağ’ın Rusya’nın bünyesine dahil edilmesi şeklindeki garip teklife gelirsek, biliyorsunuz ki Karabağ’ın bağımsızlığı Ermenistan Cumhuriyeti dahil kimse tarafından tanınmış değil” diyen Lavrov, sözlerine şöyle devam etti:

“Buna yakın bir düşüncemiz dahi yok. Burasının tüm sorunlarının, en başta Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere burada bulunan ülkeler arasında çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgede güvenlik, istikrar ve barışı sağlayacak böyle bir kararın aranmasına ve bulunmasına yardım etmeye hazırız. Karabağ’da çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin 9 Kasım’da yapılan anlaşma oldukça etkili bir biçimde uygulanıyor. Hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev hem Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın değerlendirmesi bu yönde.”

“BIDEN YÖNETİMİNDEN NÜKLEER SİLAHLAR KONUSUNDA SOMUT TEKLİFLER BEKLİYOR OLACAĞIZ”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’de seçilmiş Başkan Joe Biden döneminden beklentilerine ilişkin bir soru üstüne ise, nükleer cephanelerde kesinti içeren Yeni Start anlaşmasının geçerlilik süresinin uzatılmasına dair Biden yönetiminden somut teklifler bekleyeceklerini kaydetti.

Lavrov şunları söyledi: 

“Biden yönetiminin bizimle bu konuda (nükleer silahların yayılmasının engellenmesinde) diyaloğu yeniden başlatma niyetinde olduğunu duyuyoruz. Geçerlilik süresi şubat ayında dolmadan Yeni Start anlaşmasının uzatılması üstünde anlaşmaya çalışılması da buna dahil. Somut öneriler bekleyeceğiz, bizim durduğumuz nokta oldukça iyi biliniyor ve geçerliliğini de koruyor.”