Mehdi Zana: Türkiye’deki Kürt siyasetini başarılı bulmuyorum

Kürt siyasetçi Mehdi Zana, Türkiye’deki Kürt siyasetini başarılı bulmadığını belirterek, “Çünkü Kürtlerin içerisinde bazı gizli eller var” dedi.
Mehdi Zana
Mehdi Zana

HABER MERKEZİ

İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana, Kürt siyasetiyle ilgili K24’e değerlendirmelerde bulundu.

Zana, Kürtlerin ideoloji ve din üzerinden birbirine düşürülmek istendiğini vurguladı. 

Türkiye’deki Kürt siyasetini başarılı bulmadığını ifade eden Zana, şunları söyledi:

“Ben Türkiye’deki Kürt siyasetini başarılı bulmuyorum. Çünkü Kürtlerin içerisinde bazı gizli eller var. Düşmanlarımız içimize kadar girip bizi birbirimize kırdırıyor. Biz bu eksiklerimizi görmüyoruz. Gizli bir el Kürt hareketlerinin arasına sızarak din ve ideoloji üzerinde Kürtleri birbirine düşürüyor. Türkiye Kürdistan’ında halkı sol fikirlerin peşinde sürüklemenin anlamı yok. Halkımızın kurtuluşu için ilk bir araya geleceğimiz düşünce Kürtlük olmalı. İdeolojiler Kürtleri parçalıyor. Bizim asıl meselemiz Kürtlüktür, solculuk değildir. Bunu sağ-sol düşünceler, din ve ideoloji üzerine politika yapan bütün Kürt parti ve hareketler için diyorum. Bölgedeki bazı Kürt partileri, halkı Türk soluna yönlendiriyor. Bunlar sol fikirlere sahip çıkıyorlar, Kürtlere değil. Yine bölgedeki bazı dini hareketler de bugün Diyarbakır’da bir miting düzenlediklerinde 500 yüz bin kişiyi topluyorlar. Mitingde sadece dinden bahsediyorlar ve dine sahip çıkıyorlar. Kürtlerin öncelikli sorunu Kürt meselesidir.”

“KÜRTLER BİRLİK OLMALI”

“Kürtler daha devlet olmadan her parçada onlarca partileri var” diyen Kürt siyasetçi Zana, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletimiz özgürlüğüne kavuştuktan sonra, elbette ayrı partiler, farklı düşünceler, dini inançlar olacak, herkes kendi istediği gibi inancını yaşama hakkına sahip olacak. Ama daha milletimiz kurtulmamış ki… Kürtlerin umumi meselelerde birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Bütün Kürtler birlik olmalı ve bu şekilde bir yol haritası belirlemeli. Kürdistan toprakları zaten bölünmüş ama ideoloji ve din siyaseti de sosyolojik olarak Kürtleri bölüyor. Kürtler daha devlet olmadan her parçada onlarca partileri var. Her Kürt köyünde romanlara konu olacak binlerce mesele var. Çünkü Kürtlerin topraklarında çok zulüm ve haksızlık yaşanıyor. Onun içindir ki Kürtler bunu bilmeli ve hesabını buna göre yapmalı. Dünyada en zengin topraklar Kürdistan’ındır. Petrolden tut hayvancılık, tarım desen her şey var. Kürdistan’ın düşmanları topraklarımızda istediklerini yapıyorlar ama biz faydalanamıyoruz."

ROJAVA’DAKİ KÜRT DİYALOĞU

81 yaşındaki deneyimli Kürt siyasetçi Mehdi Zana, Rojava’da Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Partileri (PYNK) arasında ‘Kürt diyaloğu’ adı altında devam eden müzakereleri önemli bulduğunu ifade ederek, Kürtlerin birlikteliği için bu görüşmelerin faydasının olacağını söyledi.

“LEYLA ZANA’YI ENGELLEDİLER”

Leyla Zana’nın neden siyasetin dışında kaldığı sorusuna ise Mehdi Zana şöyle yanıt verdi:

“Leyla’nın siyasette kalması bazıları tarafından engellendi. Ben birçok şeyi konuşamıyorum. İsim veremem ama Leyla’nın siyasetin içine girmesine bazılarının engel olduğunu söyleyebilirim. Çünkü Leyla Kürtlüğü savunuyor. Bu tür şeylere ben de karşılaşıyorum. Yakın bir zamanda Diyarbakır’a gideceğim. Bundan sonra orada yaşayacağım. Bir yıldan fazladır Leyla ile görüşmedik. Diyarbakır’a geldiğimde bunu yeniden konuşacağız. Leyla’nın siyasete girmesini engelleyenleri de konuşacağız.”