Irak Dışişleri Bakanı: İran’a olan borcumuzu ödeyeceğiz

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak hükümetinin İran’a olan borcunu yakında ödeyeceğini söyledi.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin

HABER MERKEZİ

İran’ın başkenti Tahran’daki temasları çerçevesinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile bir araya gelen Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak’ın yakında İran’a olan borcunu göndereceğini belirtti.

İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle Irak’ın ödemesinin geciktiğini kaydeden Hüseyin, Tahran ve Bağdat’taki ilgili bankacılık, ekonomi ve maliye yetkililerinin çabaları sonucunda önemli bir adım atacaklarını ifade etti.

Hüseyin, Bağdat ile Tahran arasında imzalanan anlaşma temelinde İran’a borç ödemelerinin başlayacağını dile getirdi.

Resmi verilere göre, Irak’ın İran’a 5 milyar dolar borcu bulunuyor. Söz konusu borcun büyük bir kısmı Tahran yönetiminin Irak’ın güney ve orta vilayetlerine elektrik ve doğalgaz satışından kaynaklanıyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, dün Tahran’a gitmişti.

Hüseyin, 3 Şubat'ta da Tahran'ı ziyaret etmiş, mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yanı sıra diğer İranlı yetkililerle görüşmüştü.

Ziyaretin, ABD'nin Erbil ve Bağdat’taki saldırılarla ilişkili olduğu gerekçesiyle Suriye'de İran destekli gruplara ait bir yere hava saldırısı düzenlemesinden hemen sonra gerçekleşmesi dikkati çekti.