Bitcoin ilk kez bir ülkede ulusal para olacak

Orta Amerika'da bulunan bir ülke olan El Salvador, Bitcoin'i ulusal para olarak kabul edecek ilk ülke olmak için çalışmalara başladı.
Bitcoin
Bitcoin

HABER MERKEZİ

Bitcoin 2021 konferansında konuşan El Salvador Devlet Başkanı, Bitcoin’i ülkesinde ulusal para haline getirmek için önümüzdeki hafta bir yasa tasarısını meclise sunacağını açıkladı.

2018 yılından beri devam eden uzunca bir düşüş sürecinin ardından kripto para piyasaları, geçtiğimiz 2020 yılının sonunda tekrardan yükseliş dönemine girmişti. Bitcoin’in her ay rekor tazelediği bu dönemde piyasaya birçok yeni yatırımcı girmiş, kripto paraların etki alanı tüm dünyaya ulaşınca da devletler ve otoriteler bu piyasalara bir düzenleme getirmek için birer birer çalışmalara başladığını duyurmuştu.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Miami’de düzenlenen ve tarihin en büyük Bitcoin etkinliği olarak nitelendirilen Bitcoin 2021’de yayınlanan bir videoda, El Salvador’un Bitcoin teknolojisini kullanarak ülkenin modern finansal altyapısını inşa etmek için dijital cüzdan şirketi Strike ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

Bukele ayrıca Bitcoin’i ülkesinde ulusal para haline getirmek için önümüzdeki hafta bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Yasanın yürürlüğe girmeden önce yasama meclisinin onayından geçmesi gerekse de Bukele’nin siyasi partisinin yasama organını sıkı bir şekilde kontrol ettiği biliniyor.

İnsanların yaklaşık %70’inin banka hesabı veya kredi kartının bulunmadığı, mali açıdan istikrarsız ve nakit bir ekonomiye sahip olan El Salvador’da para transferleri veya göçmenlerin eve gönderdiği para, gayrisafi yurt içi hasılanın %20’sinden fazlasını oluşturuyor. Yerleşik hizmetler, ulaşması günler sürebilen ve bazen fiziksel karşılama gerektiren bu uluslararası transferler için %10 veya üzerinde ücretler talep edebiliyor.