Senegalli genç: Kürtçe şarkılar hayatımın bir parçası oldu

Kürtçe şarkılar öğrenen Senegalli Mustafa Jara, Kürt müziğinin kendisi için büyüleyici olduğunu belirterek, “Kürtçe şarkılar aynı zamanda hayatımın birer parçası oldu” dedi.
kurdistan24.net

DİYARBAKIR (K24)

1983’te Fransa’nın başkenti Paris’te doğan Senegalli Mustafa Jara, Kürt kentlerini gezerek, Kürt kültürü ve tarihini yakından tanımak istiyor.

Diyarbakır’da K24’e konuşan Jara, 2003’te Kürtçe şarkılar dinlemeye başladığını ve o günden bugüne Kürt müziğine ilgisinin arttığını söyledi.

Vokal şarkılar da yapmaya çalışan Jara, 50’den fazla Kürtçe şarkı söylediğini ve bunlardan çok etkilendiğini söyledi.

Kürt müziğinin kendisi için etkileyici ve büyüleyici olduğunu vurgulayan Jara, şunları dile getirdi:

“Paris’te müzik albümleri satan bir mekanın önünden geçtim. O sırada mekandan Hozan Diyar’ın ‘Sewê’ şarkısının sesi geliyordu. Şarkı beni çok etkiledi ve bunun kime ait olduğunu, hangi dilde söylendiğini sordum. Şarkının Kürtçe olduğunu ve Diyar tarafından seslendirildiğini öğrendim. O zamana dek Kürtlerin adını hiç duymamıştım. Ardından Kürtçe şarkılar hayatımın birer parçası oldu.”

18 yıldır Kürt müziği ve kültürüyle ilgilenen Mustafa Jara, o günden beri bunu incelemeye karar verdiğini söyledi:

“Bir gün mutlaka Kürt kentlerine gidip, o şehirleri ziyaret etmeliyim diyordum. Şu an buradayım. Kürtlerin renkli ve zengin bir kültürü var; onlar çok insancıl, sıcak kanlı ve Kürtlerin yemekleri çok güzel. Özellikle Mardin’in tarihi mekanları çok güzel. Burada olmaktan çok mutluyum.”

Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Şırnak’ı ziyaret eden Jara, hedefinin Kürtçesini geliştirmek ve kendi bestelerinden oluşan bir albüm yapmak olduğunu dile getirdi.