Türkiye’de coronavirüs salgınında son durum

Türkiye’de yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle son 24 saatte 65 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 809 vaka tespit edildi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son 24 saatte 224 bin 192 kişiye coronavirüs testi yapıldı.

Yapılan testlere göre 5 bin 809 vaka tespit edildi ve 550 hasta daha belirlendi.

Verilere göre toplam vaka sayısı 5 milyon 387 bin 545’e yükseldi.

Son 24 saatte 65 kişi daha hayatını kaybederken, toplam ölü sayısı 49 bin 358’e çıktı.

Bakanlık, 5 bin 917 kişinin daha iyileştiğini bildirdi.

KOCA: YAKLAŞIK 50 BİN İNSANIMIZI KAYBETTİK

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından coronavirüsteki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik” diyen Koca, “Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük. Örneğin, kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi. Bu durumun temel sebebi salgın döneminde sağlı hizmetine ulaşımın yavaşlaması ya da salgın dışındaki sebeplerden hastanelere gitmekten imtina edilmesidir” ifadelerini kullandı.

18 YAŞINDAN GÜN ALANLAR AŞILANABİLECEK

Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz özellikle şu dönemde hızla 18 yaş ve üzeri olan vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Bunu ne kadar erken dönemde yapabilirsek toplumsal bağışıklığı o kadar erken sağlamış olabileceğimizi ve ülkemize girme ihtimali olan mutasyonlara da erken dönemde bir çözüm olacağına inanıyoruz. Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan bütün vatandaşlarımızı tanımlamış olacağız. Yani cumadan itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes randevu alabilir olacak.”

Fahrettin Koca, “Bizim hedefimiz 18 yaş üstü aşılanabilir olma durumu olan, yani hastalığı geçirenleri düşündüğümüzde 55 milyona yakın vatandaşımız olduğunu, 55 milyona yakın vatandaşımızı da Kurban Bayramı'na kadar en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

DELTA VARYANTI

Hindistan ve İngiltere’de hızla yayılan Delta varyantı hakkında da konuşan Fahrettin Koca, şunları kaydetti:

“Delta plus ile ilgili ülkemizde görüldüğünü bilmiyoruz, tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili ülkemizde şu ana kadar 134 vakamız oldu.  Toplam 16 ilimizde görüldü. İllerde dağılımı giderek artmaya başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldü. 134 vakanın 82'si İstanbul'da, Düzce'de 18, Van'da 8, Ankara'da 4, İzmir'de 3, diğer illerimizde de 1-2 şeklinde olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü.”

Koca, “Çok ciddi bir oranın olmadığını biliyoruz ama her geçen gün artabileceğinden endişe ediyoruz. Aşıların bu varyanta da etkili olduğunu biliyoruz. 2 dozla Delta varyantına daha güçlü etkinin olduğunu da biliyoruz” dedi.