“Çözüm sürecini kim bitirdi?” tartışması

2015 Temmuz’undan bu yana gündemden çıkan çözüm süreci konusunda HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hükümeti suçlarken, Doç.Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise çözüm sürecini PKK’nin bitirdiğini söyledi.
kurdistan24.net

Sıddık Eren – K24 – Diyarbakır

2015 Temmuz’undan bu yana gündemden çıkan çözüm süreci konusunda HDP Milletvekili  Nimetullah Erdoğmuş hükümeti suçlarken, Doç.Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise çözüm sürecini PKK’nin bitirdiğini söyledi.

2015 yılının Temmuz ayından bu yana 12’si Milletvekili ve 70’i Belediye Eşbaşkanları olmak üzere, 2 bin 708 Halkların Demokratik Partisinin (HDP) üye ve yöneticisi, 3 bin 97 de Demokratik Bölgeler Partisinin (DBP) üye ve yöneticisi tutuklandı. İki partinin toplam 105 belediyesinden 51’ine kayyum atama kararı verildi. HDP’nin 59 Milletvekilinden 56’sı hakkında davalar açıldı, şimdiye kadar 23 vekil için zorla mahkemeye getirilme kararı verildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, savaş, şiddet ve tutuklama yöntemleriyle kimsenin sonuç alamayacağını, aksine daha fazla kan dökülmesine ve çözüm yollarının tıkanmasına sebep olduğunu belirtti.

Erdoğmuş, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Tarih büyük bir tanıktır. Bu gün içinde bulunduğumuz durumun değişmesi ve barışçıl çözüm üretme ihtiyacı vardır. Toplum barışı önemsiyor, istiyor ve destekliyor. Geleceğimizin reçetesi de barıştır ve başka da bir yol ve çözüm yoktur.”

HDP ve DBP’li yöneticiler, her fırsatta siyasetçilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasının çözüm kanalarının açılmasını zora soktuğunu ve çözüm sürecine dönülmesi gerektiğini vurguluyor.

ŞEYHANLIOĞLU: ANKARA YAŞANANLARA SESSİZ KALAMAZDI

Dicle Üniversitesinde görev yapan Doç.Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise hem çözüm sürecinin bitmesinde, hem de bölgede yaşanan savaş ve yıkıma PKK’nin izlediği yanlış politikaların sebep olduğunu söyledi. Şeyhanlıoğlu PKK’nin Türkiye’ye karşı tekrar silah kullanarak sivil siyasette HDP ve DBP’nin elde ettiği ilerlemelerin önünü kestiğini ve bu gün de milletvekillerinin ve Belediye Başkanlarının tutuklanmasına zemin hazırladığını dile getirdi. 

Hüseyin Şeyhanlıoğlu, halkın oyuyla seçilenlerin tutuklanmasının demokratik olmadığını ve bu uygulamaların geçici olduğunu belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi.

“PKK bu belediyeleri kontrol ediyordu. Ahmet Türk bir çocuğun önünde rezil ediliyorsa, Gültan Kişanak 6 saat bir hendekte tutulup sorgulanabiliyorsa ve belediyede çalışan biri tarafından her çalışandan 1500-2000 civarında para toplanıyorsa; kimse Ankara’dan bu konuda yat, sus ve konuşma diyemez.”

Taraflar savaş ve şiddetin çözüm üretmekten çok sorun ürettiğinde hemfikir ve halkın seçim dönemlerinde verdikleri oylarla barış ve çözüm mesajı verdiğini ancak bunun siyasiler tarafından doğru okunmadığına da dikkat çekiyorlar.