Bingöl’deki orman yangınları neden söndürülemiyor?

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı köylerde 26 Haziran’da çıkan orman yangınları devam ediyor.
Bingöl
Bingöl

HABER MERKEZİ

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı köylerde 26 Haziran’da çıkan orman yangınları devam ediyor. 

Genç ilçesine bağlı; Dedebağ, Güzeldere, Kavaklı, Düşekaya, Çamlıyurt, Dikpınar, Gerçekli, Sağgöze, Sürekli, Doğanlı ve Avnik köylerindeki orman yangınları halen söndürülemedi.

Köylüler, yetersiz müdahale nedeni ile yangının yayıldığını ifade ederek, şimdiye kadar binlerce hektar ormanın yandığı ve binlerce hayvanın da telef olduğunu söylüyor.

Bazı köylüler de yangının bilinçli çıkarıldığını savunuyor.

Ayrıca, askeri operasyonlar ve güvenlik gerekçesiyle Bingöl ve bölgenin diğer kentlerindeki orman yangınlarının Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınmadığı belirtiliyor. 

YANGINLAR BİLİNÇLİ Mİ ÇIKARTILIYOR?

K24’e konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, bölgede yangın söndürme araç-gereçlerinin yetersiz olduğunu belirterek, “Genç ilçemizin çok sayıda köyünde 3 gündür süren yangın halen söndürülmedi. Yangının halen kontrol edilemediği bilgisi bize ulaşıyor.  Ayrıca yangını söndürmek için yapılan müdahaleler yetersiz. Bölgedeki bütün kentlerde çıkan yangınlara müdahale imkânı yok sebebi de yangını söndürme uçağı ve helikopterlerinin olmamasıdır. Bundan kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Eldeki araç-gereçler de yangını söndürmede yetersiz kalıyor” ifadelerini kullandı. 

Aydemir, Bingöl’deki orman yangınlarının her yıl aynı zamana denk gelmesinin yangınları sistematik ve bilinçli bir şekilde çıkarıldığını gösterdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:   

“Güzeldere mevkiinde bir jandarma karakolu var. Onun alt tarafında her yıl bu zamanlar mutlaka yangın çıkıyor. Geçen yıl da aynı bu zamanda yangın çıktı. Öncelik yıl da vardı. Böyle rutin bir şekilde her yıl devam ediyor. Bu sistematik bir şekilde Bingöl’de yangının çıkarıldığı sonucu çıkıyor. Bu bir tesadüf değildi. Geçen hafta Elazığ’ın Arıcak ilçesi ile Diyarbakır’ın Dicle ilçesi arasındaki alanda yangın vardı. Bu hafta da Genç ilçesinde yangının varlığı bu kadar tesadüf olmasa gerek. Bunu tesadüfe yormak çok iyimser bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Birileri tarafından yapılıyor. Geçen yıl yangın çıktığı zaman meclise önerge verdik. 3 yıl önce de Dersim’deki yangılar için vermiştik. Bizim parti olarak birçok önergelerimize cevap verilmiyor.”

Bingöl
Bingöl

“YETKİLİLER ORMANI GÖZDEN ÇIKARMIŞ”

K24’e konuşan Dedebağı Köyü Muhtarı Mehmet Yeterli, yangına gerekli müdahalenin yapılmadığını ifade ederek, insanlar kendi imkânlarıyla yangını söndürmeye çalıştığını belirtti:

“Dedebağ köyü her taraf yanmış, yeterli müdahale yapılmıyor. Helikopterle gelen yardım yetersiz. 2 saattir gitmiş halen gelmemiş. Ormanlar cayır cayır yanıyor. Hayvanlar da yanıyor. Yetkililer ormanı gözden çıkarmışlar. Burada bulunanlar yangın başka tarafa sıçramasın diye bekliyorlar. Müdahale etmiyorlar. 3 gündür yangın devam ediyor, 15 kilometrelik alanı kapsayacak karar yer yanmış. İnsan gücü ile söndürülecek bir yangın değil, zaten o kadar kişi de bulunmuyor. İtfaiye araçları gelmesi gerekirken gelmediler. Büyük araçların ormanın içerisinde koridor açması gerekiyor ama maalesef yok.”

BİNGÖL ORMAN İŞLETME MÜDÜRÜ NE DEDİ?

K24’e konuşan Doğanlı köyü sakini Hadin Konar da Genç ilçesine bağlı köylerdeki orman yangınlarını görgü tanıklarına dayandırarak yangının sivil araçlı bazı kişiler tarafından çıkarılmış olabileceğini ifade ederek şunları söyledi:   

“Görgü tanıklarının söylediğine göre, 2-3 sivil araç yangının çıktığı bölgeden geçmiş. Ondan sonra yangın başlamış. Tabi araçların ne amaçla oraya geldiğini ve kime ait olduğunu bilmiyorum ama operasyonel amaçlı kullanılan araçlarmış. Bir de yangının sadece bir bölgeden çıkmadığını düşünüyoruz. Birkaç yerde yangının çıkarıldığı gibi görünüyor. Şimdiki yangın çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda.

“Devletin bu konuya yaklaşımı çok yanlış. Bingöl Orman İşletme Müdürü, ‘Yangın meşe ormanını yakmaz alttaki bitki örtüsünü yakar ama meşe ağacına bir şey olmaz. Bir ağaç yansa da yerine 10 ağaç çıkar’ gibi saçma sapan açıklamalar yapmış sosyal medyada. Niyetleri hiç iyi değil. Her yıl bu bölgede orman yangıları çıkıyor. Ne orman müdürü ne de diğer ilgili kurumlar bir çalışma yapmazlar. Kaderine terk ediliyor. Ya yağmur yağar ya da insanlar müdahale eder söndürülür. Devletin burada bu kurumlarla ilgili bir ciddiyetsizliği var. İşi bilmeyenleri burada görevlendirmiş. Zaten yeterli sayıda araç-gereç de yok. Buralarda görüşeceğimiz yetkililer yok. Muhataplık sorunu var.”

BİNGÖLLÜLERDEN TEPKİ

Öte yandan sosyal medyadan Bingöl’de süren yangına yeterli müdahale edilmediği için tepkiler veriliyor.

Sanatçı Servet Kocakaya Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece #Bingöl cayır cayır yandı. Bu olay, sanki olması gereken bir doğa olayıymış gibi kimse dokunmadan bahsetmeden geçip gitti gündemin kenarından. E peki!” diyerek tepki gösterdi.

Yine Twitter hesabından 10 yıldır Bingöl’de çıkan yangın söndürülmesi için çözüm üretilmediğine tepki gösteren araştırmacı-yazar Hüseyin Siyabend Aytemur şunları belirtti: 

“10 yıldır düzenli olarak Bingöl’de Sivan/Geme Sîwon tamamen yakılıyor/yanıyor. Bingöl ovasının 3 katı büyüklüğünde olan alan her yıl düzenli olarak yakıldığı-yandığı halde bir çözüm üretilmiyor.”

Demokrasiyi Güçlendirme Derneği Başkanı İlyas Buzgan da iktidarı Bingöl’deki yangın karşısında sessiz kalmakla suçlayarak tepkisini şöyle gösterdi:

“İktidar, İsrail'de çıkan yangına yardım etmek için yangın söndürme uçağı gönderirken, cayır cayır yanan Bingöl ormanları karşısında sağır sultanı oynuyor.”