Batman’da DEDAŞ elektriği kesti: Köylüler hastalıkla karşı karşıya

DEDAŞ, ‘elektrik faturaları ödenmediği’ gerekçesiyle Batman merkez ve Kozluk ilçesine bağlı 45 köyün suyunu keserek halkı yazın ortasında susuz ve hastalıkla karşı karşıya bıraktı.

BATMAN (K24)

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), iki hafta önce Batman merkez ve Kozluk ilçesine bağlı çok sayıda köye su sağlayan depolara bağlı dinamoların elektriklerini, borçların ödenmediği gerekçesiyle kesti.

DEDAŞ’ın köyleri susuz bırakmasına tepki gösteren köylüler, su ihtiyaçlarını traktörlerle Batman Çayı ve DSİ’ye ait su kanallarından gidermeye çalışıyor. 

Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Batman’da kokulardan dolayı birçok köye girilmiyor. Köylüler, bu durumun devam etmesi durumunda çoğu kişinin hastalanacağını söylüyor.  

Ayrıca çevredeki temiz olmayan suları evlere taşımak zorunda kalan köylüler, birçok çocuğun kirli sular yüzünden hastalandığını da belirtiliyor.

1 KÖYE 2 MİLYON 390 BİN TL BORÇ

Elektrik borcu gerekçesiyle bazı köylerde hane başına ortalama 100.000 TL isteniyor.

K24’e konuşan Yeniçağlar (Zilan) köyü muhtarı Mehmet Demir, 2010 yılından beri birikmiş ve köylülerin hiç haberinin olmadığı borçlar olduğunu söyledi.

“Köylere su getirildiği zaman köylülere ‘Bunun parasını ödeyeceksiniz’ denilseydi, bugün bu sorun olmazdı. Kimse ne bunu söylemiş, ne alt yapı hazırlanmış ne de herhangi bir yere su sayacı kurulmuş. Batman merkez ve Kozluk’a bağlı 45 köyün suları kesilmiş. Parası olan köyler DEDAŞ’la anlaştı, sularını açacaklar, parası olmayanların suları açılmayacak.  Kozluk Kaymakamı’yla konuştuk, sorun çözülür mü bilmiyorum. Ortada kalmışız. 250 haneli Zilan köyüne 2 milyon 390 bin TL borç çıkarmışlar. Köylüde bu kadar para yok.”

Muhtar Mehmet Demir, “Köylüler tarlaların sulanması için yapılan Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait kanallardan su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Bu çok tehlikedir, bir hastalığa yol açar. Köyümüzün başka içme suyu kaynakları yok. Nüfusumuz çok, imkânlarımız kısıtlı” şeklinde konuştu.    

“MUHATAP YOK”

K24’e konuşan Zilan köyü sakini Mustafa Pekim de, elektriğin kesildiği yerlerde jandarmanın bekletildiğini ifade ederek şunları söyledi: 

“Daha önce de elektriği kesiyorlardı ama köylüler kendisi bağlıyordu. DEDAŞ bu sefer jandarmayı getirmiş kesmiş, elektriğin kesildiği yerde jandarma bekliyor. Kimseyi yanaştırmıyorlar. Köylüler şu an su ihtiyacını kuyulardan karşılıyor. Fakat köylünün durumu çok kötü, su olmadığı için kokudan köylerin içine insan giremiyor. Köyün içinde gezemez hale geldik. İnsanlar bir hastalıkla karşı karşıya, kimse bunun farkında değil.”  

Meselenin hal olması için kimsenin kendilerini muhatap almadığını savunan Pekin, “Sorunumuzu hal edecek muhatap bulamıyoruz. Yetkililer ‘Paranı getir suyunu bırakayım’ diyor. 3 milyona yakın parayı hangi köylü, hangi gariban getirecek? Bilmiyoruz. Devlet halkına bu kadar eziyet etmemelidir. Bizim köyün elektriği kesilmiş yakın köylere de ‘Borcunuzu ödemezseniz sizin de elektriğinizi keseriz’ şeklinde tehdit etmişler” ifadeleri kullandı. 

“BORCUN YÜZDE 70’İ FAİZ”

Yine su ve elektriğin kesme durumunu K24’de değerlendiren Batmanlı gazeteci Mehmet Taş ise şunları söyledi:

“DEDAŞ, daha önce Batman merkezde suyu kesmişti. Belediye HDP’de iken belediye başkanı ve belediye yetkilileri tepki göstermişti.  Hatta DEDAŞ binasının önünde hendek kazılmıştı. Şu an bu köylerin yaşadığı sorun da aynısı.  İçme suyu kesilmiş. Köyüler susuz. Köylülere gelen elektrik borcunun yüzde 70’i faizidir.  Benim takip ettiğim ve öğrendiğim kadarıyla, resmi kurumlarda konuyla ilgili yetkililerden hiçbir açıklama yok. Sadece bölgedeki bazı sivil toplum kuruluşları ilgileniyor, yetkililere çağrıda bulunuyorlar. Bir de HDP’li vekilliler insanların sorunlarını dinliyor.”

batman