Şengal Kaymakamı: PKK buradan çekilecek

Şengal Kaymakamı Mehma Xelil, PKK’nin kentte bir tek militanının dahi kalmayacağını söyledi

Şengal halkının tepkilerine rağmen uzun süreden bu yana bu kentteki güçlerini çekmemekte direnen PKK’nin artan baskılar ve yapılan görüşmeler neticesinde Şengal’den çekilmeyi kabul ettiği bildiriliyor.

Bu yöndeki son açıklama Şengal Kaymakamı Mehma Xelil’den geldi.
Sputnik’e açıklamalarda Mehma Xelil, "PKK güçlerinin Şengal'den çıkması için KDP ile Kürdistan Hükümeti yetkilileri kısa süre önce görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde PKK, bu konuda söz verdi. Yakın bir zamanda Şengal'i terk edecekler. Tam tarihini bilmiyoruz. PKK, sadece Şengal'in merkezinden değil köylerinden de çıkacak. Şengal'de ne kadar PKK militanı varsa hepsi çıkacak" dedi.
PKK’nin Şengal'den çekilmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Xelil, "PKK’nin Şengal'den çıkacak olması olumlu bir adımdır ve bu sorunun diyalogla çözülecek olması açısından da anlamlıdır. Çıkmaları Şengal'in istikrarına katkı sunacaktır. Şengal halkı için de iyi bir şey olacak. PKK çekilirse Şengalliler kentlerine, köylerine dönecektir” diye konuştu.

DAİŞ terör örgütü, 3 Ağustos 2014'te 450 bin nüfuslu Ezidilerin kenti Şengal’e ağır silahlarla saldırarak kenti ve köylerini ele geçirmişti. Ardından Peşmergenin büyük operasyonu ve Kürt güçlerinin desteğiyle Şengal DAİŞ’ten kurtarılmıştı.
Şengal’in kurtarılmasına destek veren PKK o tarihten bu yana, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) adıyla oluşturduğu güçlerini kentten çekmeye yanaşmıyordu.