Iraklı taraflar ABD’nin çekilme kararını nasıl karşıladı?

ABD Başkanı Joe Biden’ın, ABD'nin Irak'taki askeri misyonunun yılsonuna kadar sona ereceğini açıklaması Iraklı siyasi taraflar açısından memnuniyetle karşılanırken, İran destekli milis grupları sessizliğini koruyor.
Kazimi ve Biden Beyaz Saray'da bir araya gelmişti
Kazimi ve Biden Beyaz Saray'da bir araya gelmişti

ERBİL (K24)

ABD'ye resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Başkan Joe Biden, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında yılsonuna kadar ABD’nin Irak’taki muharebe misyonunun resmen sona ereceğini kaydetti.

ABD’nin Irak'ı istihbarat alanında desteklemeye ve Irak ordusunu eğitmeye devam edeceğini belirten Biden, ABD askerlerinin görevinin eğitim ve terör örgütü DAİŞ ile mücadeleyi kapsayacağını vurguladı.

Daha önce defalarca ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerini tehdit eden açıklamalar yapan İran destekli milis grupları sessizliğini korurken, bazı siyasi taraflar kararı memnuiyetle karşıladı.

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, kararı siyasi ve stratejik bir başarı olarak tanımladı.

Halbusi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Irak Başbakanı ve ekibini bu başarıdan dolayı kutluyoruz” dedi.

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kazimi’yi kutladı.

Sadr, çekilme kararının uygulanmasının önemine dikkat çekerek, ABD güçlerine karşı askeri eylem ve faaliyetlerin durdurulması gerektiğini kaydetti.

İran’a yakınlığıyla bilinene Fetih Koalisyonu kararı olumlu karşıladıklarını açıkladı. Fetih Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada “Bir yılın sonunda muharip ABD askerlerinin çekilecek olması Irak’ın egemenliği açısından önemli” ifadelerine yer verildi.

Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim de kararı diplomatik bir zafer olarak gördüğünü ve bunun Iraklı siyasi taraflar arasındaki birliğin bir ürünü olduğu açıklamasında bulundu.

ABD birliklerinin Irak’a gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 18 yılın ardından şu anda ABD’nin Irak’ta DAİŞ mensuplarına karşı mücadele adına 2 bin 500 askeri bulunuyor.