5. New York Kürt Film ve Kültür Festivali kadın haklarına odaklanıyor

Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan New York Kürt Film ve Kültür Festivali’nde kadın hakları mücadelesi ile eşitlikçi toplum teması öne çıkacak.
Foto: İbrahim Fatah/K24 (Arşiv)
Foto: İbrahim Fatah/K24 (Arşiv)

ERBİL (K24)

10-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek New York Kürt Film ve Kültür Festivali’nde birçok film gösterimde olacak.

K24’e konuşan festivalin kurucularından ve koordinatörü Xeyal Qertal, bu yılki ana temanın Kürt kadınlarının olacağını belirterek, “Beşincisi düzenlenecek organizasyon, Kürt kadınlarının Ortadoğu’da ve tüm dünyada daha müreffeh ve daha insancıl yaşamalarına odaklanıyor” dedi.

“Kürt kadınlarının kim olduğunu ve ne yapmaya çalıştıklarını göstermeye çalışıyoruz” diyen Qertal, “Onlar insan haklarına, feminist çalışmalara, edebiyata ve eşitlikçi toplumun oluşumuna önemli katkılar sundu. Biz de bu festivalde Kürt kadınlarını onurlandırıyoruz” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleştirilen festivalin yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle online yapıldığını anımsatan Qertal, şunları ifade etti:

“Covid-19 sadece insanların ölümüne, hastalanmasına ya da işsiz kalmasına neden olmadı, aynı zamanda toplumlarımız arasına mesafeler koydu. Şu anda insanlar yeniden bir araya gelmek için çabalıyor. Doğrusu, evde tek başına Kürt film festivaline katılmak bizi bir araya getirmiş olmuyor.”

New York’ta Covid-19 aşı çalışmalarının hızlandığını kaydeden Qertal, sorunsuz bir festival yaşamak istediğini vurgulayarak, “New Yorkluların ve diasporadaki Kürtlerin sinema keyfini birlikte yaşamasını umuyoruz” dedi.

13-15 Kasım 2020 tarihleri arasında online düzenlenen New York Kürt Film ve Kültür Festivali, ulusal birlik ve barış temasını öne çıkarmıştı.

Festivalde film gösterimi ve panellerin yanı sıra ulusal Kürt giysileri de sergilenmişti.