Irak'ın Ankara Büyükelçisi: Türkiye Başika'dan çekilecek

Irak'ın Ankara Büyükelçisi, Türkiye askerinin Musul operasyonu sonrasında Başika'dan çekileceğini açıkladı.

Haber Merkezi- Irak'ın Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin Musul operasyonu sonrasında Başika kampıdaki askerlerini geri çekeceğini açıkladı.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Türk askerinin Musul operasyonunun ardından bölgeden çekilmesi konusunda uzlaşıldığını açıkladı.

Alevi ayrıca geçen hafta Irak'ı ziyeret eden Başbakan Binali Yıldırım'ın heyetinde bulunan bakanların Başika kampını ziyaret etmesinin programda olmadığına bunun için de bir açıklama beklediklerini söyledi. 

Alevi, Başika sorununun iki ülke arasında çözülmesi gereken öncelikli sorun olduğunu belirterek "Başika çözülürse diğer işbirlikleri de görüşülür. Türkiye'nin Irak topraklarında operasyon yapmasını beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu daha önce Türk askerinin bulunduğu Başika kampının boşaltılmasını ve burada bir askeri güç bulundurmanın işgal olarak niteleneceğine daşr karar almıştı. Karar sonrası Türkiye kampın boşaltılmayacağını bunun bir anlaşmaya dayandığını ve Irak Parlamentosu tarafından alınan kararı tanımadıklarını açıklamıştı. Karşılıklı yapılan açıklamalar sonrası gerilen ilişkiler için İran arabulucu olabileceğini söylemiş ancak bu yönde bir adım atılmamıştı. 

Son olarak geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki bakanlarlar Irak'ı ziyaret etmiş ve yapılan temaslar sonrası iki taraftan da olumlu açıklamalar yapılmıştı.