Rusya: Federalizm olup olmayacağına Suriyeliler karar verecek

Lavrov, Suriye’nin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini belirterek, BM tarafından yürütülen barış görüşmelerine PYD dahil, silahlı silahsız tüm grupların katılması gerektiğini söyledi.

K24/Moskova- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini belirterek, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen barış görüşmelerine PYD dahil, silahlı silahsız tüm grupların katılması gerektiğini söyledi.


Rus Dışişleri'nin 2016 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Lavrov, Kürdistan 24 muhabirinin "Suriye'de federalizmi destekleyecek misiniz?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi: “Bu sorunun bize değil Suriyelilere iletilmesi lazım. Bütün uluslararası kararlar çoğunluk elde edilerek verilir. Buna da Suriyeliler karar vermesi lazım ve Suriyeliler dışında kimsenin müdahalesi olmamalı. Suriye’nin alacağı kararlar bu konuda bile olsa desteklenebilir. Suriye’nin durumunu yakından takip eden ülkeler, uluslararası kararlara bağlılığını beyan ediyor.”


Suriye’de silahlı grupları arasında bir kaos yaşandığını belirten Lavrov. Bu gruplardan bazılarının alınan uluslararası kararlara saygı duymadığını ve karar süreçlerinde yer almadığını söyledi.


BÜTÜN GRUPLAR GÖRÜŞMELERE KATILMALI
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen Suriye ile ilgili barış çabalarına değinen Lavrov, şöyle konuştu:
“BM, Suriye muhalefetinin bütün gruplarına katılma çağrısı yapıyor. Kürtler de Suriye muhalefetinde yer alıyor. Bazı Kürt siyasetçiler Suriye’nin dışında yaşıyor. Bütün gruplara görüşmelere katılmaları için davet gönderildi. Çoğu Suriye konusunda aktif ve Suriye’nin dışında yaşıyor.


Biz, daha çok Suriye’nin içinde kalan ve toprak üstünde mücadele edenlere önem veriyoruz. Silahlı-silahsız ve hangi isimle olurlarsa olsunlar… Bütün muhalif güçlerin görüşmelere katılması lazım. Ateşkesin sağlanması için Suriye’deki savaş meydanında savaşan gruplarla anlaşmaya gittik. Buna bütün grupların katılmasını bekliyoruz. Ateşkesin devamlılığı için önemli bir adım.


Görüşmelere meydandaki bütün grupların katılmasını önemli buluyoruz. Daha önceki ateşkes süreçlerinde yer alan grupların da katılması önemli.”