Reina saldırganı yakalandı, operasyon genişliyor

İstanbul'da yılbaşı gecesi 39 kişiyi öldüren DAİŞ saldırganı Özbek asıllı 'Abu Muhammed Horasani' kod isimli Abdulkadir Masharipov yakalandı.
kurdistan24.net

Haber Merkezi- İstanbul Ortaköy'de yılbaşı gecesi dünyaca ünlü eğlence kulübü Reina'ya saldıran ve  39 kişiyi öldüren DAİŞ saldırganı Özbek asıllı 'Abu Muhammed Horasani' kod isimli Abdulkadir Masharipov yakalandı.

Saldırgan, Esenyurt'ta Kırgız bir arkadaşının kullandığı DAİŞ'in hücre evine düzenlenen operasyonla yakalandı. 17 gündür polislerin aradığı saldırganın yakalandığı evde  1'i Kırgız asıllı erkek, 3'ü kadın 4 kişinin bulunduğu ve bu kişilerin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Polisin saldırganı yakaladıktan sonra DAİŞ'in hücre evlerini tespit ettiği ve buraya da operasyon düzenlediği öğrenildi.

Saldırganla yakalananlar DAİŞ'e katılacaktı

Saldırganla birlikte yakalanan diğer kişilerin de DAİŞ'e katılmak istediği ve Suriye'ye gitmeden önce bu evde kaldığı belirtildi. Hürriyette yer alan habere göre saldırganla birlikte Esenyurt'taki evde bulunan kişiler dikkat çekmez düşüncesiyle saldırganla aynı evde tutuluyordu.

Masharipov'un yakalanmasıyla ilgili operasyon sırasında elde edilen bilgilere göre Reina saldırısını gerçekleştiren DAİŞ üyesinin Afganistan'da eğitim aldığı, İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaptığı ve Arapça, Özbekçe, Çince ve Rusça olmak üzere 4 dil bildiği bildirildi

Saldırı emrini veren kişi İstanbul'da

Reina saldırganı Masharipov'un yakalanması için başlatılan çalışmalar sırasında saldırganın İstanbul'a 15 Aralık tarihinde geldiği, saldırının gerçekleştirildiği gece olan 31 Aralık'a kadar saldırı emrini veren kişiyle birlikte İstanbul'u gezdiği belirtiliyor.

Saldırgan Masharipov'un 15 Aralık ile saldırının gerçekleştiği gecenin tarihi olan 31 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da ne yaptığı ise bilinmiyor.

Reina saldırısının gerçekleştiği geceden iki gün sonra Konya'da düzenlenen operasyonla saldırganın eşi gözaltına alınmıştı. Konya'da gözaltına alınan eşi, ifadesinde 20 Kasım'da Suriye'den Türkiye'ye geldiklerini söylemişti.

Bağlantılı operasyonlar sürüyor

Masharipov'un yerinin tespit edilmesi ve yakalanması için başlatılan operasyonların saldırganın yakalanmasından sonra da devam ettiği belirtilirken, son olarak İzmir'de 20, İstanbul'da 7 kişinin gözaltına alındığı ve gözaltına alınan kişilerin Doğu Türkistan, Suriye ve Dağıstan uyruklu  oldukları öğrenildi.

Kaynak: AA, DHA,