Avrupa'da dördüncü doz aşıyı ilk uygulayan ülke Danimarka olacak

Danimarka hükümeti yeni tip coronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarını azaltmaya hazırlanırken, yüksek risk altında olan vatandaşlarına dördüncü doz aşıyı uygulayacak ilk Avrupa ülkesi olacak.

HABER MERKEZİ

Danimarka yakında salgın nedeniyle yüksek risk altında olduğu düşünülenlere dördüncü bir Covid-19 aşısı sunacak.

Karar, Avrupa İlaç Ajansı'nın dördüncü doz aşının yardımcı olup olmayacağını bilmek için yeterli veri olmadığına dair uyarı yapmasına rağmen alındı.

Sağlık Bakanı Magnus Heunicke gazetecilere verdiği demeçte, "Artık yeni bir bölüme, yani en savunmasız vatandaşlara dördüncü aşıyı yapma kararına başlıyoruz. Enfeksiyon toplumda ne kadar yaygınsa, risk de o kadar büyük oluyor" dedi.

Ek aşı dozu, bu haftadan itibaren, önceden mevcut ciddi koşulları olan ve geçen sonbaharda bir ilk güçlendirici aşısını alan kişiler için geçerli olacak. 

Hükümet ayrıca yaşlı vatandaşlar ve huzurevi sakinleri için başka bir doz daha düşünüyor, ancak henüz bir karar verilmedi.

İsrail, dördüncü aşıyı yapan ilk ülkeler arasındaydı ve onu bu haftanın başlarında Şili izledi.

EMA: 4. DOZUN FAYDASINA DAİR ELDE YETERLİ VERİ YOK

Ancak Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Kurumu'nun (EMA) dördüncü doz aşıya geçişle ilgili şüpheleri var. EMA dördüncü doz aşının faydalı olup olmayacağını bilmek için elde yeterli veri olmadığı uyarısı yaparken, kurumun baş aşı yetkilisi Marco Cavaleri, 'kısa aralıklarla tekrarlanan aşıların sürdürülebilir uzun vadeli bir strateji olup olmadığını' sorgulamıştı.