Berlin Film Festivali’nden Kürt sinema oyuncusu Evin Ahmad’a ödül

İsveç’te yaşayan Kürt sinema oyuncusu Evin Ahmad, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde her sene 10 Avrupalı genç aktöre ve aktrise verilen “Shooting Stars Ödülü”ne layık görüldü.
Evin Ahmad
Evin Ahmad

HABER MERKEZİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de 10-20 Şubat arasında düzenlenecek 72. Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) 18 film "Altın Ayı" ödülü için yarışacak.

Berlinale'de bu yıl 69 ülkeden 256 film gösterilecek.

İsveç’te yaşayan Kürt sinema oyuncusu Evin Ahmad, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde her sene 10 Avrupalı genç aktöre ve aktrise verilen “Shooting Stars Ödülü”ne layık görüldü.

İsveç Radyosu’na konuşan Evin Ahmad, “Berlin Film Festivali’nde genç bir Kürt kadın sinemacıya verilen bu ödül çok önemli ve anlamlı” dedi.

15 yaşında sinema ve tiyatroya başladığını dile getiren Ahmad, projelerinin devam ettiğini söyledi.

EVİN AHMAD KİMDİR?

1990’da İsveç’in başkenti Stockholm’de doğan Evin Ahmad’ın annesi Afrinli, babası ise Süleymaniyeli.

Eğitimini Stockholm Üniversitesi Drama Okulu’nda tamamlayan Ahmad, 2017’de yayımlanan “Bir Gün Para Kalesi İnşa Edeceğim” adlı kitabın yazarı.

Evin Ahmad ilk oyunculuk tecrübesini 2007’de yayımlanan “One Eye Red” romanından uyarlanan aynı isme sahip filmde Yasmine rolü ile yaşadı. Daha sonra “Till slut”, “Bebådelse”, “Res dej inte!”, “Kommissarie Winter” ve “Septembervind” gibi yapımlarda rol alan başarılı oyuncu, 2011 yılında “Betongbarnet” isimli kısa filmde rol aldı.

2017’de ilk olarak “Dröm vidare” isimli yapımda Mirja rolünü canlandırırken daha sonra “Ingen så fin som du isimli filmde Lorin” ve “Vilken jävla cirkus” isimli filmde Agnes karakterine hayat verdi. 2018 yılında ise Fransız yapımı “Les filles du soleil” isimli filmde Berivan karakterini canlandırdı.

2019 yılında “Quicksand” isimli mini dizi serisinde Evin Orak karakterini canlandırırken daha sonra “Ring Mamma!” isimli filmde Maggie rolünü canlandırdı. Yine aynı yıl içerisinde “Vår tid är nu” dizisinde Carmen, “The Rain” dizisinde Kira, bir yıl sonrasında 2020 yılında “Tsunami” dizisinde ise Sara karakterini canlandırdı.

Evin Ahmad 2021 yılı içerisinde “Max Anger - With one eye open” isimli yapımda Pashie karakterine hayat verirken, son olarak online içerik platformu Netflix’te yayınlanan ve başrollerinde Alexander Abdallah, Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela ve Jozef Wojciechowicz gibi isimlerin yer aldığı “Snabba Cash” dizisinde Leya karakterini canlandırıyor

Başarılı oyuncu ayrıca 2017’de “Medeapriset”, “TCOs kulturpris”, 2018 yılında ise “Sten A Olssons kulturstipendium” törenlerinde ödül almaya hak kazanmıştı.